Comisia pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate în întreaga noastră economie şi societate, de îmbătrânire a Europei, şi invită opinia publică să îşi exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă.

„Faptul că trăim o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă decât generaţiile anterioare demonstrează succesul şi puterea economiei noastre sociale de piaţă, dar aduce şi noi provocări şi oferă oportunităţi pe care trebuie să le avem în vedere. Prezenta carte verde va lansa o discuţie cu privire la exploatarea întregului potenţial al îmbătrânirii populaţiei – a vectorilor inovării pe care îi prezintă aceasta, cât şi cu privire la răspunsurile politice necesare”, a declarat Dubravka Šuica, vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populaţiei aducând în discuţie viteza şi amploarea schimbărilor în societatea noastră şi întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen. Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a învăţării pe tot parcursul vieţii la consolidarea sistemelor de sănătate şi de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piaţa forţei de muncă, evidenţiază oportunităţile de creare de locuri de muncă şi analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecţiei sociale şi productivităţii noastre.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viaţă, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generaţiilor şi etapelor vieţii.

Potrivit unui comunicat transmis de CE, se subliniază, astfel, importanţa găsirii unui echilibru just între formularea de soluţii durabile pentru sistemele noastre de protecţie socială şi consolidarea solidarităţii între generaţii.

„Numărul persoanelor în vârstă din UE va creşte pe parcursul deceniilor viitoare. Astăzi, 20 % din populaţie depăşeşte vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporţia va fi de 30 %. În acelaşi timp, se estimează că proporţia persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va creşte de peste două ori, atingând 13 % în 2070. În mod similar, numărul persoanelor care ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung va creşte de la 19,5 milioane în 2016 la 23,6 milioane în 2030 şi la 30,5 milioane în 2050 (UE-27)”, se arată în comunciatul citat.

Consultarea publică lansată este deschisă cetăţenilor şi organizaţiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional şi local. Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetăţeni, pentru regiunile şi comunităţile acestora. Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre şi ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populaţiei.

Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/hepta-3283600.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/hepta-3283600-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Comisia pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate în întreaga noastră economie şi societate, de îmbătrânire a Europei, şi invită opinia publică să îşi exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire...