Doctorul Iuliu Cătană, medic primar Chirurgie ORL, a fost invitatul unei noi ediţii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.

 

Fondator al cabinetului ”Dr. Cătană Iuliu ORL” şi al Centrului de somnologie şi tratament chirurgical al sforăitului şi apneei de somn „Sforăit Center”, Iuliu Cătană a explicat motivele pentru care trebuie să mergi la medic atunci când îţi trezeşti partenerul/a din somn pentru că sforăi sau când te trezeşti mereu obosit/ă.

 

Chirurgia ORL: Nas, gât, urechi

 

„Am fost pasionat de Chirurgie pediatrică, lucrând într-un spital mare – Marie Curie. Acolo mi-am descoperit vocaţia – să lucrez cu copiii. Apoi am ajuns la ORL şi am început specialitazarea lucrând cu copii. (…) Ulterior am plecat la Cluj, la UMF Iuliu Haţeganu, unde mi-am continuat dezvoltarea profesională. M-am ocupat de toată patologia ORL. Acum lucrez în sistemul privat: lucrez pe Rinologie: sinusuri şi patologia pediatrică ORL”, explică medicul Iuliu Cătană.

 

Care sunt cele mai dese afecţiuni ale pacienţilor 

 

 • Obstrucţie nazală
 • Respiraţie 
 • Sforăit 
 • Apnee de somn

 

Cele mai dese afecţiuni întâlnite la copii: infecţii respiratorii, obstrucţie nazală. 

 

Cu sforăitul la chiurg

 

„Cam toată lumea sforăie dar când devine patologic: când mă trezesc din somn, îmi trezeşte partenerul, sau mă trezesc obosit, trebuie să mă investighez. Deseori, sforăitul este însoţit de apneea de somn”, explică specialistul.

 

În timpul somnului, atunci când există perioade în care respiraţia se opreşte, se produc o serie de efecte negative pentru organism: 

 

 • Scade nivelul oxigenului din organism
 • Oboseală
 • Lipsa concentrării
 • Risc de adormire la volan

 

Tratamente medicale: pentru partea nazală sau chirurgicale (nas şi gât). 

 

Metode de prevenţie pentru sforăit şi apnee

 

Medicul spune că există o serie de factori negativi care ne predispun la apnee de somn şi sforăit:

 

 • Fumatul – factor negativ şi pentru operaţii
 • Obezitatea 
 • Anatomia umană 
 • Sedentarismul (lipsa sportului ne afectează negativ)

 

Purtatul măştilor – periculos pentru nas sau nu? 

Persoanele cu patologii ORL trebuie să şi le rezolve pentru că purtatul măştii este oarecum deranjant pentru acestea, iar măştile rămân principala metodă de protejare împotriva infectării cu SARS-CoV-2, mai punctează expertul.

 

 

Deviaţia de sept nazal – când alegem bisturiul?

 

„Dacă o deviaţie de sept are simptomatologie: obstrucţie nazală, dureri de cap, lipsa mirosului, diminuarea mirosului – este necesară o endoscopie nazală şi o diagnosticare a afecţiunii. Apoi, este necesară adresarea la un chirurg ORL pentru operaţie (pentru corectarea deviaţiei şi estetica nasului), dar cu evaluare anestezică. Este o operaţie care creşte calitatea vieţii”, mai spune Cătană.  

 

 

Pe parcursul emisiunii, medicul a mai răspuns la o serie de întrebări de interes pentru pacienţi, precum: cum se tratează apneea de somn? Cum se prescriu medicamentele pentru această afecţiune? Ce rol are alcoolul în cele două afecţiuni? Ce este exudatul nazal şi care este modul corect de recoltare? Cum se recoltează corect un test pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS Cov-2?

  

 

Nu în ultimul rând, doctorul a oferit o serie de sfaturi pentru studenţii care vor să specializeze în domeniul ORL. 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/captura-iuliu-catana-1.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/01/captura-iuliu-catana-1-300x300.pngrootstireaUncategorised
Doctorul Iuliu Cătană, medic primar Chirurgie ORL, a fost invitatul unei noi ediţii Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.   Fondator al...