Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puţin”.

Ministrul Finanţelor spune că rectificarea prevede o scădere a PIB cu 4,2 puncte procentuale, după ce Comisia Naţională de Prognoză a revizuit evoluţia indicatorului. Estimarea este în linie cu prognozele organismelor internaţionale şi ale agenţiilor de rating, care au fost îmbunătăţite, a precizat ministrul.

Deficitul bugetar estimat la începutul anului era de 3,6% din PIB, la prima rectificare a fost majorat la 6,7%, iar la a doua la 8,6%. Ministrul spune că procentul de 8% care este diferenţa dintre estimarea iniţială a creşterii PIB şi minusul de acum se reflectă şi în dinamica deficitului bugetar. „Nu vom mai încasa 4,2 miliarde până la finalul anului, în urma deciziei de acordare a eşalonării datoriilor”, declarat Florin Cîţu.

Bani în plus vor fi alocaţi, la rectificare, fondului de asigurări de sănătate, 1 miliard de lei, Ministrului Dezvoltării 1 miliard de lei, agriculturii 1,1 miliarde lei şi fondului de rezervă al Guvernului 1,2 milirde lei. În acest ultim caz, explicaţia este că suma este destinată unor cheltuieli neprevăzute, în special în zona de sănătate, banii putând fi alocaţi mai uşor, a precizat ministrul.

Economii s-au înregistrat la Ministerul Mediului, dar şi la Ministerul Finanţelor, unde digitalizareaa a dus la eliminarea a 2.000 de posturi din cadrul ANAF şi la economii de 134 de milioane de lei, a spus ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/7601696-mediafax-foto-eduard-vinatoru-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/11/7601696-mediafax-foto-eduard-vinatoru-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puţin”. Ministrul Finanţelor spune că rectificarea prevede o scădere a PIB cu 4,2 puncte procentuale, după ce...