Încă mai aflăm detalii despre sistemul nostru solar, aşa că imaginează-ţi ce vâlvă a stârnit vestea că doi astronomi elveţieni au descoperit o planetă în jurul unei stele aflate la 50 de ani lumină.

Se întâmpla acum exact 25 de ani, la observatorul de la Haute-Provence(Ot-Provans). Michel Mayor(Mişel Maio) şi Didier Queloz(Didie Chelo) studiau o stea din constelaţia Pegas şi nici nu în visele lor cele mai frumoase nu sperau să descopere prima planetă din afara sistemului nostru solar.

MICHEL MAYOR, astronom: Nu am visat niciodată că o să descopăr prima exo-planetă. 

Science fiction-ul devenise realitate. Chiar există lumi străine în spaţiu. E drept că planeta e destul de ostilă ca să găzduiască viaţa, cel puţin aşa cum o cunoaştem noi. E mult mai aproape de soarele său decât este Mercur de soarele nostru. E o gigantă gazoasă, din categoria lui Jupiter, iar temperatura ei atinge 1.000 de grade Celsius.

DIDIER QUELOZ, astronom: Eram destul de tânăr ca să savurez această descoperire, dar e un noroc uriaş pentru un om de ştiinţă să trăiască aşa ceva. 

Cei doi au ţinut totul în cel mai mare secret până la anunţarea descoperirii, mai ales că astronomii americani studiau cerul de ani de zile în căutarea unei exo-planete.

DIDIER QUELOZ, astronom: Ne temeam că americanii vor afla numele stelei şi vor face măsurători, pentru că ştiau că e ceva acolo, de asta le-am spus tuturor să nu spună nimic. Nici măcar cei de la Observatorul din Geneva nu ştiau numele stelei. 

După anunţul oficial şi după binemeritata cupă de şampanie, cei doi astronomi au mai avut parte de o surpriză plăcută: au fost premiaţi anul trecut cu Premiul Nobel pentru fizică. Sper că te-am făcut curios, pentru că astăzi are loc ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru fizică pe 2020, iar detaliile ţi le aduce Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/exoplaneta.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/exoplaneta-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Încă mai aflăm detalii despre sistemul nostru solar, aşa că imaginează-ţi ce vâlvă a stârnit vestea că doi astronomi elveţieni au descoperit o planetă în jurul unei stele aflate la 50 de ani lumină. ...