Cea mai mare provocare în cadrul summitului extraordinar al UE a fost propria reglementare a blocului privind unanimitatea, care a îngreunat ajungerea la un consens cu privire la sancţiuni împotriva Belarusului şi Turciei în ultima lună.

Sancţiunile împotriva regimului preşedintelui Belarusului Alexander Lukaşenko fuseseră blocate de Cipru, care voia ca blocul să ia măsuri în ceea ce priveşte explorările energetice ale Turciei în apele cipriote şi greceşti.

Într-un comunicat final, liderii UE au avertizat că Ankara ar putea suferi sancţiuni „imediate“ dacă îşi va continua activităţile de explorare în apele cipriote. Ca soluţie de compromis, s-a convenit ca activităţile Turciei să fie „atent monitorizate“ şi comportamentul ţării să fie revizuit în decembrie. În cazul în care „provocările“ nu vor fi fost oprite, ar urma să fie impuse sancţiuni, incluzând măsuri economice.

Adoptând o abordare „morcov şi băţ“, liderii blocului au oferit Turciei perspectiva unor legături mai apropiate.

Potrivit Reuters, Germania a respins adoptarea unei poziţii dure cu privire la Turcia, temându-se că în acest fel ar fi date peste cap eforturile de detensionare a relaţiilor cu Grecia.

Concluziile summitului cu privire la Turcia au reuşit să convingă Ciprul să-şi ridice veto-ul cu privire la mult-amânatele sancţiuni legate de criza politică din Belarus.

UE urmează acum să impună măsuri de îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie asupra a aproximativ 40 de membri ai regimului ui Alexander Lukaşenko. Însă, spre deosebire de Marea Britanie şi Canada, care au sancţionat deja oficialii din Belarus, UE nu va impune măsuri împotriva lui Lukaşenko.

Ca reacţie faţă de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, ministerul afacerilor externe din Belarus a anunţat că a întocmit o listă cu persoane cărora li se va interzice să intre în această ţară. Ministerul a adăugat că lista nu va fi făcută publică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/10/1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Cea mai mare provocare în cadrul summitului extraordinar al UE a fost propria reglementare a blocului privind unanimitatea, care a îngreunat ajungerea la un consens cu privire la sancţiuni împotriva Belarusului şi Turciei în ultima lună....