Preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. Asta înseamnă că documentul va trece, din nou, prin dezbaterile şi votul celor două camere. 

În cererea de reexaminare, preşedintele arată că adoptarea documentului de către Parlament a generat numeroase critici atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale. Iohannis vrea consultări în care sa fie implicaţi specialişti, istorici, cercetători, profesori, academicieni, dar şi instituţii de învăţământ, instituţii publice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Legea are ca obiect de reglementare declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei evenimentului. Pe 4 iunie 2020 s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, cel care a oficializat încheierea Primului Război Mondial şi a redesenat harta Europei. Tratatul a consfinţit Marea Unire şi a stabilit că Transilvania aparţine României. 

Acţiunea Preşedintelui a atras şi reacţia PSD care prin intermediul lui Titus Corlăţean, Vicepreşedinte al Senatului a criticat acţiunea:

“Pseudopreşedintele României a dovedit încă o dată lipsă de respect pentru sacrificiul Armatei Române în Primul Război Mondial, pentru jertfa românilor de pe o parte şi de alta a lanţului munţilor Carpaţi, care au luptat, unii dintre ei, sub ocupaţie imperială austro-ungară înainte şi în Primul Război Mondial pentru realizarea Marii Uniri, pentru reunificarea naţiunii române.
Acest gest este, totodată, şi o supremă desconsiderare a eforturilor uriaşe întreprinse de reprezentanţii elitei politice, diplomatice, administrative şi bisericeşti a României postbelice de atingere a obiectivului naţional de reunificare”, a precizat Titus Corlăţean pe Facebook.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/vlcsnap-2020-09-14-08h15m50s099-1.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/09/vlcsnap-2020-09-14-08h15m50s099-1-300x300.pngrootstireaUncategorised
Preşedintele Klaus Iohannis a decis să trimită Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. Asta înseamnă că documentul va trece, din nou, prin dezbaterile şi votul celor...