Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini sunt gata să-şi ţese poveştile despre muzici şi rost. Unde? La Muzeul ASTRA din Sibiu, care, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Mişcarea de Rezistenţă  organizează, organizează Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XV-a. Când?  În perioada 29 – 30 august 2020. 

 

 

„Vara îşi ȋntoarce faţa spre toamnă, de aceea vă invităm şi în acest an, deşi traversăm vremuri de restrişte, să participaţi la un eveniment cultural care va recontura atmosfera târgurilor de odinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche, purtătorii unui repertoriu vechi. Festivalul Tarafuri şi Fanfare va fi organizat în anul 2020 respectându-se riguros normele sanitare specifice perioadei pe care o traversăm”, se arată în comunicatul de presă. 

 

 

Vor istorisi despre toate, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Muzicanţi şi dănţăuşi de pe Valea Idicelului, judeţul Mureş, Fanfara Turnişor – Neppendorfer Blaskapelle, judeţul Sibiu, Taraful Vasile Muscurici-Enoiu, judeţul Gorj, Comunitatea din Vinerea, judeţul Alba,  Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, judeţul Olt. Ei cunosc poveşti de demult, cântece de ascultare, cântece de dragoste, de joc, reţete din gastronomia tradiţională şi multe altele. 

„Traversăm o perioadă aparte, distinctă de multe dintre momentele pe care noi, românii, le-am avut de parcurs în ultimii 31 de ani de la evenimentul major care ne-a schimbat destinul: Revoluţia din decembrie 1989. 

 

Festivalul Tarafuri şi Fanfare nu are în vedere latura spectacularului, ci reproducerea unui model cultural care trebuie să reprezinte un punct de orientare pentru generaţiile tinere, în formare: practica tradiţională, spun organizatorii.

 

„Suntem într-un an special, în care ne ferim de un inamic invizibil: boala. Câte astfel de momente de cumpănă au traversat românii? Ce fel de situaţii au fost acestea? Cum se fereau bătrânii de boli? Cum au fost mutate hotarele satelor pentru a stăvili maladii ucigaşe? Cum era viaţa oamenilor şi a satelor în astfel de ani de molime, de război, într-o asiduă luptă pentru supravieţuire? Vă voi spune o frântură de poveste. Continuarea… o veţi afla la Festivalul Tarafuri şi Fanfare! La Vinerea, judeţul Alba, pregătirile pentru Paştile anului care urmează încep din vreme, încă din prima duminică după Rusalii, când se întruneşte leatul, din care fac parte vinerenii care împlinesc în anul care vine 60 de ani. Ei primesc o importantă menire: aceea de a pregăti cum se cuvine Sărbătoarea sărbătorilor: Sfintele Paşti. Anul acesta, misiunea păştenilor a fost fragmentară. Interdicţiile impuse în pandemie şi grija oamenilor de a se proteja de molimă au diminuat solemnitatea tradiţiei. Despre acestea şi despre multe altele vom discuta la Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XV-a”, se mai arată în documentul remis MEDIAFAX. 

Muzica de poveste şi altfel de lecţii de Istorie

 

Muzicanţii vor aduce cu ei poveşti din satele lor, despre oamenii de ieri, despre cei de azi, despre nunţi, botezuri, despre horele de duminică, vor istorisi, vor cânta şi vor încânta cum vor şti ei mai bine. Nu va lipsi gastronomia tradiţională specifică satului Vinerea, judeţul Alba, de unde socăciţele Magdalena Herlea şi Maria Furdui vor veni cu multe reţete aparte. Şi anul acesta vor fi alături de noi cercetători şi profesori care vor «puncta» o serie de elemente importante privind istorii mai puţin ştiute”, declară lector univ. dr. asoc. Luminiţa Tucă, cercetător etnolog, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.

 

Evenimentul are loc sâmbătă, 29 august între orele 14:00 şi 18:00 şi duminică, 30 august 2020, între orele 11:00 şi 17:00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de ţară), la Festivalul Tarafuri şi Fanfare. â

 

 

Participanţii sunt rugaţi să poarte măştile de protecţie pe toată durata evenimentului cultural şi respectarea regulilor de distanţare fizică. 

 

Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini sunt gata să-şi ţese poveştile  despre muzici şi rost.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/08/muzeula-stra.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/08/muzeula-stra-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini sunt gata să-şi ţese poveştile despre muzici şi rost. Unde? La Muzeul ASTRA din Sibiu, care, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Mişcarea de Rezistenţă ...