Printre contestaţiile la măsura carantinării sau internării în spital, dispuse de direcţiile de sănătate publică, se remarcă şi cazul a trei persoane din Târgu-Mureş, ce au revenit în România pe 22 iulie 2020 pentru a rezolva diverse situaţii personale şi chiar de sănătate, una dintre persoane fiind un pacient oncologic, programat pentru un control în România. 

Decizia de a-i băga în carantină pe cei trei români a fost luată de DSP Mureş în baza unei liste emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe 6 iulie, cu nu mai puţin de 16 zile înainte de intrarea în ţară a acestora. Asta în ciuda faptului că lista ţărilor exceptate de la măsura carantinării/izolării pentru cei ce vin în România din acele state trebuie actualizată în fiecare zi de luni de INSP şi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

În motivarea deciziei, judecătorii arată că celor trei persoane le-a fost încălcat dreptul la libera circulaţie, iar măsura luată de DSP nu s-a raportat la situaţia reală din acel moment. Astfel, pe 22 iulie, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 locuitori era de 47,13 pentru Suedia, în timp ce pentru România era de 48,99, adică mai mare. 

“Se remarcă faptul că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situaţia actuală (…), în condiţiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură”, scrie în decizia instanţei, care consideră practic lista învechită şi fără a fi în concordanţă cu legea. 

De altfel, lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a mai fost actualizată de autorităţi abia pe 25 iulie (cu aplicabilitate din 27 iulie), adică la aproape trei săptămâni distanţă de la precedenta actualizare (6 iulie). 

Avocatul Toni Neacşu, fost judecător, a explicat recent de ce un pacient nu poate fi închis cu forţa în spital sau în carantină instituţionalizată în baza unei decizii a DSP. Detalii, aici

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/07/profimedia-0334035965.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/07/profimedia-0334035965-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Printre contestaţiile la măsura carantinării sau internării în spital, dispuse de direcţiile de sănătate publică, se remarcă şi cazul a trei persoane din Târgu-Mureş, ce au revenit în România pe 22 iulie 2020 pentru a rezolva...