În urma evaluării primelor programe de măsuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, se constată că este necesară îmbunătăţirea punerii în aplicare a noilor norme europene privind aerul curat. Statele membre trebuie să îşi intensifice eforturile în toate sectoarele pentru a se asigura că cetăţenii lor pot respira un aer curat, prevenind astfel afecţiunile respiratorii şi decesul prematur provocate de aerul poluat, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Acest raport transmite un mesaj clar. În întreaga Europă, prea mulţi cetăţeni sunt încă expuşi la riscuri din cauza aerului pe care îl respiră. Avem nevoie de măsuri mai eficace pentru a reduce poluarea în numeroase state membre şi pentru a combate emisiile atmosferice în toate sectoarele, inclusiv în agricultură, transporturi şi energie. Acum este momentul cel mai propice pentru a schimba lucrurile: investiţiile în asigurarea unui aer mai curat sunt investiţii în sănătatea cetăţenilor şi în protejarea climei şi reprezintă exact impulsul de care are nevoie economia noastră pentru a se redresa. Pe baza acestui raţionament a fost conceput Pactul verde european, iar mediul înconjurător are nevoie tocmai de acest tip de logică”, a declarat comisarul UE pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

În conformitate cu primul raport al Comisiei de evaluare a punerii în aplicare a Directivei privind angajamentele naţionale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), care a fost publicat vineri, majoritatea statelor membre riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030. Deşi unele state membre aplică bune practici care ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru celelalte state membre, raportul evidenţiază necesitatea unor măsuri suplimentare de reducere a poluării atmosferice.

Comisia va continua să monitorizeze şi să susţină eforturile naţionale în acest sens, prin intermediul unor instrumente financiare şi nefinanciare. Sunt necesare eforturi în special în domeniul agriculturii pentru a reduce emisiile de amoniac, care reprezintă problema de punere în aplicare cea mai frecventă şi cea mai gravă în întreaga UE.

Punerea în aplicare efectivă a legislaţiei privind aerul curat reprezintă o contribuţie esenţială la „un obiectiv ambiţios de reducere a poluării la zero pentru un mediu fără substanţe toxice”, anunţat de Comisie în Pactul verde european şi în iniţiativele conexe. Trebuie să se consolideze şi să se evalueze în continuare sinergiile cu politicile din domeniul climei şi al energiei, inclusiv în conformitate cu abordarea din cadrul Pactului verde european.

Pe lângă acest raport privind punerea în aplicare, Comisia a publicat astăzi şi analiza realizată de consultanţi cu privire la programele naţionale de control al poluării atmosferice şi la proiecţiile de emisii ale fiecărui stat membru, precum şi un raport orizontal la nivelul UE în care sunt reunite aceste informaţii.

Directiva privind angajamentele naţionale de reducere a emisiilor, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2016, este principalul instrument legislativ de realizare a obiectivelor pentru 2030 ale programului „Aer curat pentru Europa”. Odată ce va fi pusă în aplicare pe deplin, directiva ar reduce cu aproape 50 % impactul negativ asupra sănătăţii al poluării atmosferice până în 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/profimedia-0493160938.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/profimedia-0493160938-300x300.jpgrootstireaUncategorised
În urma evaluării primelor programe de măsuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, se constată că este necesară îmbunătăţirea punerii în aplicare a noilor norme europene privind aerul curat. Statele membre trebuie să îşi...