Te-ai gândit că epidemia de COVID 19 se va stinge încet în România? Cifrele spun altceva. De la începutul epidemiei au fost 24.826 de cazuri de COVID-19 în ţara noastră. Doar în luna iunie au fost raportate 5.569 de persoane infectate cu noul coronavirus, adică a 5 parte din numărul total de îmbolnăviri de la debutul epidemiei din 26 februarie.

La începutul lunii iunie România se afla în prima stare de alertă, cu câteva măsuri de relaxare abia intrate în vigoare. S-au reluat competiţiile sportive în aer liber, spectacolele şi concertele în aer liber. Ai putut circula în afara localităţii fără restrciţii şi ai putut să mergi la plajă.

Ce s-a întâmplat cu cazurile de COVID-19 imediat după perioada de relaxare? Numărul celor infectaţi a crescut şi în multe zile din aceasta lună a depăşit 300 de cazuri noi raportate la 24 de ore.

Particularitatea este că cele mai multe cazuri noi raportate au fost în focare, în spitale şi centre sociale.

De exemplu pe 13 iunie în Bistrita-Nasaud a apărut focarul de la „Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Sfinţii Zaharia şi Elisabeta”  unde trei infirmiere, o bucătăreasă şi 18 beneficiari au fost confirmaţi pozitivi cu noul coronavirus.

În judeţul Cluj la Centrul pentru Persoane Vârstince din comuna Ţaga a apărut un alt focar unde din 56 de persoane au fost confirmate cu COVID 19. Alte focare au apărut la Institutul Inimii din Cluj, 14 cadre medicale  şi 9 pacienţi testaţi pozitiv şi la Institutul Oncologic din Cluj unde 17 pacienţi şi 3 cadre medicale au fost infectate.

În Sălaj 15 persoane au fost depistate pozitiv la Complexul de servicii Sociale Jibou.

În judeţul Alba au apărut două focare în spitale. Unul la Spitalul Municipal din Sebeş, unde 6 cadre medicale au fost testate pozitiv şi la Unitatea Medico Socială din Ocna Mureş , unde 5 cadre medicale şi 11 pacienţi au fost infectaţi.

În Hunedoare la Centrul de Ingrijire şi Asistenţă Păclişa pentru persoane cu Dizabilităţi au fost 14 oameni testaţi pozitiv. La Centrul de bătrâni din Orăştie, 25 de bătrâni şi 5 îngrijitori, iar la Spitalul din Petroşani 11 cadre mediacale s-au îmbolnăvit.

Nu a scăpat nici Capitala de focare. La Spitalul Bagdasar Arseni 16 cadre medicale au fost confirmate pozitiv la începutul lunii.

Toate aceste focare noi au apărut în ultimele 24 de zile.

Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, Institutul „Matei Balş”: Aceste focare clar au un rol important. Ce mai trebuie spus este sigur focarele joacă un rol important, testarea, numărul de teste, dar ne interesează şi că persoanele asimptomatice se testează mai puţin. Încercăm să găsim o explicaţie şi o motivaţie pentru care totuşi în România încă nu e situaţia pe care ne-o dorim. Echilibrul de care vă spuneam între măsurile de relaxare vs măsurile de prevenţie nu e încă unde trebuie. E clar că nu respectăm cum ar trebui regulile.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/coronavirus-dispare-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/coronavirus-dispare-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Te-ai gândit că epidemia de COVID 19 se va stinge încet în România? Cifrele spun altceva. De la începutul epidemiei au fost 24.826 de cazuri de COVID-19 în ţara noastră. Doar în luna iunie au fost...