Revenirea în forţă a tonului isteric din jurnalele de ştiri după trei luni de izolare seamănă cu bătaia încasată de copil ca nu mai plângă. E la fel de penibilă ca celebra petrecere fără măşti de la Palatul Victoria. Relaxarea măsurilor de carantină a coincis (ce să vezi?) cu creşterea numărului de bolnavi Covid-19. Nicio surpriză. La cât ne-am spălat pe mâini şi dezinfectat după fiecare ieşire până-n colţ la brutărie ar fi fost de-a dreptul miraculos să ne procopsim cu altceva în afară de-o anxietate vecină cu depresia. Inclusiv ministrul Tătaru pronosticase evoluţia post-relaxare. Avea în faţa ochilor modelele ţărilor europene aflate cu un pas înaintea noastră. 

 

Spitalele au tras imediat semnalul de alarmă: mare atenţie oameni buni, suntem full, saloanele s-au ocupat! Presa panicardă (recent miluită de guvernul Orban) şi-a turat motoarele la maxim. Raed Arafat a ameninţat, printre rânduri, că ne vom întoarce în case dacă sistemul de sănătate dă semne de suprasaturare. În acelaşi timp a expus pe larg teoria potrivit căreia asimptomaticii trebuie ţinuţi musai în spitale, ca să nu-i infecteze şi pe alţii. 

 

E greu de spus ce s-ar întâmpla dacă i-am descoperi pe toţi asimptomaticii. Nimeni nu are idee câţi sunt. Însă experienţa testării din Statele Unite ne sugerează că ar fi vorba de mult mai mulţi decât ar încăpea în spitalele din România, chiar şi grupaţi câte doi în acelaşi pat. Şi atunci, de unde frenezia cu care Arafat şi Tătaru se străduie să colapseze sistemul de sănătate, aflat deja într-o gravă suferinţă? 

 

Problema e că acţiunile de tip bau-bau ale autorităţilor guvernamentale (susţinute cu ardoare de mass-media înregimentată) se dovedesc a fi doar un joc de glezne ieftin, pentru electoratul deja speriat. Un show prost regizat. Hora spontană a turiştilor pe străzile din Mamaia a devenit la fel de nelegiută ca actele de pedofilie ale unui criminal în serie. Un bâlci sătesc din judeţul Prahova s-a transformat într-o ameninţare la securitatea naţională. Jandarmii au stins în forţă grătarele şi i-au fugărit pe copii ca pe hoţii de cai. Zeci de cluburi, terase şi cetăţeni fără mască s-au trezit pe cap cu noi amenzi. Poliţiştii comunitari au stat la pândă prin parcuri să depisteze grupurile mai mari de şase persoane. Discret sau pe faţă, reporterii au transmis de la faţa locului toate aceste grozăvii petrecute, nu-i aşa, tocmai când spitalele gem de asimptomatici. 

 

În ciuda atmosferei româneşti de dictatură sanitară, ţările europene greu încercate de pandemie se relaxează rând pe rând. Spaniolii îi primesc cu braţele deschise pe primii turişti din UE. Englezii lui Boris Johnson deschid barurile şi restaurantele din 4 iulie. Francezii deja au făcut-o. Olandezii încă nemulţumiţi de restricţii protestează vehement şi sunt împrăştiaţi cu tunuri de apă. Viaţa reintră în normal până şi în greu încercata Italie. Iar nemţii se distrează braţ la braţ cu fantoma lui Lenin. Direcţia stabilită de politicieni pare mai clară decât vor unii să pricepem: indiferent de riscuri, viaţa trebuie să continuie cu cât mai puţine îngrădiri. E singura şansă de supravieţuire. E singura şansă ca economia să-şi revină la un moment dat. E singura şansă să nu murim perfect sănătoşi. 

 

Nimănui nu-i trece prin cap să revenim la ce-a fost. Nici măcar lui Klaus Iohannis, preşedintele-marionetă a funcţionarilor de la Bruxelles. Iar guvernul Orban se află la dispoziţia domniei sale. Zi şi noapte. 

 

Oricâte cazuri noi (de asimptomatici sau nu) vor apărea în următoarele zile, este exclus ca România să facă notă discordantă. Tarantela cu ”Nimeni nu mişcă, masca la control!” va continua o perioadă, însă prioritatea cuplului Iohannis-Orban a devenit poziţionarea PNL în perspectiva alegerilor din septembrie. Toate acţiunile de la Palatul Victoria se vor subordona acestui deziderat major. Alegerile trebuie câştigate cu orice preţ! 

 

Ca de obicei în astfel de împrejurări, banii sub formă de mită către autorităţile locale vor conta enorm. Dacă Orban a pierdut ceva puncte cu pandemia, cu alocaţiile şi pensiile nemajorate potrivit legii, ar fi de aşteptat să recupereze pompând la greu bani europeni (şi de împrumut) în mediul privat şi clientela politică. 

 

Depinde însă cât de repede va veni şi cât de mare va fi tăvălugul crizei care se întrevede. Economiştii vorbesc despre un recul uriaş, incomparabil cu recesiunea din 2008. Iar în acest caz liberalii, oricât de performanţi s-ar dovedi la guvernare (deşi semnalele dovedesc contrariul) riscă să sufere un eşec răsunător în beneficiul USR+, Pro România şi PSD.  

 

p.s. Ultimă oră! Ministrul Nelu Tătaru va semna un ordin prin care asimptomaticii vor fi ţinuţi în spitale doar zece zile, înainte de a fi izolaţi acasă. În cele zece zile bolnavii cronici urmează să se trateze la domiciliu cu ceaiuri din plante, medicamente homeopate şi mesaje de îmbărbătare din partea guvernului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/7560346-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/06/7560346-mediafax-foto-andreea-alexandru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Revenirea în forţă a tonului isteric din jurnalele de ştiri după trei luni de izolare seamănă cu bătaia încasată de copil ca nu mai plângă. E la fel de penibilă ca celebra petrecere fără măşti de ...