Imaginea articolului Anunţ legat de instituirea stării de urgenţă. Şeful statului Klaus Iohannis face declaraţii de la ora 15.00 la Cotroceni

Anunţ legat de instituirea stării de urgenţă. Şeful statului Klaus Iohannis face declaraţii de la ora 15.00 la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, luni de la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, anunţă Administraţia Prezidenţială. Şeful statului urmează să semneze, luni, decretul pentru instituirea stării de urgenţă, în contextul răspândirii coronavirusului în România.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va decreta stare de urgenţă începând de luni, 16 martie, pentru a putea debloca eforturi suplimentare în lupta cu răspândirea coronavirusului pe teritoriul României.

„Decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatură medicală absolut necesar”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbâtă, într-o declaraţie de presă.

El mai spune că „va permite să realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în mod cel mai eficient criza”

Preşedintele a făcut apel la responsabilitate şi a rugat populaţia să respecte indicaţiile autorităţilor.

„Dar, dragi români, autorităţile îşi fac treaba, guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine, dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, avem nevoie de voi ca să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor, avem nevoie să respectaţi regulile de igienă transmise pe canalele publice şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că este mai greu. Şi avem nevoie să vă informaţi corect, din surse publice, direct de la autorităţi”, a spus preşedintele.

Cum se poate institui starea de urgenţă, potrivit Articolului 93 din Constituţie:
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Potrivit legisaţiei, starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected] 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/03/01-9.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2020/03/01-9-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Anunţ legat de instituirea stării de urgenţă. Şeful statului Klaus Iohannis face declaraţii de la ora 15.00 la Cotroceni ...