ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. În diaspora începe a treia zi de vot. Urnele vor fi deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59, dacă vor mai exista alegători la coadă, care nu şi-au exercitat dreptul de vot.

Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Ziua III de vot în diaspora: peste 298.000 de alegători au votat. Cea mai mare prezenţă la vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Ziua III de vot în diaspora: peste 298.000 de alegători au votat. Cea mai mare prezenţă la vot

Cetăţenii din afara graniţelor pot vota şi duminică 10 noiembrie în cadrul alegerilor prezidenţiale. În primele două zile de vot în străinătate, un număr de peste 298.000 de români şi-au exercitat dreptul de vot. Italia este pe primul loc în topul ţărilor cu cea mai ridicată prezenţă la vot, urmată de Marea Britanie, Germania şi Spania. Prezenţa la vot în timp real poate fi consultată AICI.

Cronologia evenimentelor – LIVE UPDATE:

UPDATE ora 07.00 Până la ora 07.00 au votat 298.473 de alegători în străinătate

UPDATE ora 6.30 Peste 298.000 de alegători au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale până duminică la ora 06.30, dintre care 273.190 de alegători au votat pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanţi pe listă de corespondenţă, potrivit datelor furnizate de BEC. Italia este pe primul loc în topul ţărilor cu cea mai ridicată prezenţă la vot cu 51.454 de votanţi, urmată de Marea Britanie cu 50.083, Germania cu 41.388 şi Spania cu 36.729. 

Cum se desfăşoară votul în străinătate

Românii din străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la scrutinul prezidenţial din acest an la secţiile de votare.  Cetăţenii români aflaţi în străinătate au la dispoziţie, potrivit noilor reglementări introduse în legislaţia electorală,  trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la scrutinul prezidenţial din acest an, la secţiile de votare, în ambele tururi de scrutin, conform următorului program:

– vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21;
– sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21;
– duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări –   domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.  Cei care au dorit să voteze la o secţie de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opţiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situaţie aflându-se 38.944 de alegători.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare. Harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate poate fi consultată AICI!

Potrivit AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

În premieră la un scrutin prezidenţial, anul acesta alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au avut la dispoziţie şi varianta de a vota anticipat, prin corespondenţă, pentru această opţiune fiind înregistraţi pe portalul votstrainatate.ro un număr de 41.003 cetăţeni români. Plicurile cu voturile acestora trebuiau expediate astfel încât să poată fi livrate la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. Majoritatea plicurilor au ajuns deja la destinaţie şi expeditorii au primit din partea AEP mesaje de confirmare. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat, vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

O altă noutate a alegerilor prezidenţiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cu precizarea că secţiile de votare din străinătate vor fi dotate cu trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcţionalitate: scanarea actelor de identitate a votanţilor şi înregistrarea semnăturii electronice a acestora.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/capture-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/capture-2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. În diaspora începe a treia zi de vot. Urnele vor fi deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59, dacă vor mai exista alegători la coadă, care nu şi-au exercitat dreptul de vot. ...