Alegeri prezidenţiale 2019. Românii din ţară şi din străinătate votează în primul tur de scrutin pentru a-l alege pe noul preşedinte al ţării.

Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Anunţul MAI, despre incidentele de la vot

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 LIVE UPDATE. Incidente la vot

www.mediafax.ro vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii despre incidentele de la alegerile prezidenţiale în timp real, prin LIVE UPDATE în această pagină, precum şi pe Facebook.  

Cronologia evenimentelor – LIVE UPDATE:

UPDATE ora 08.30 Dajbog, reprezentant MAI: La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că votul a început la ora 7 dimineaţa fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajaţi fiind mobilizaţi ca votul să se desfăşoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani şi pot vota pentru prima oară.

„La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar duminică 18 ani şi pot vota pentru prima dată. 627 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cereri pentru a vota duminică, mai anunţă sursa citată.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

37.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară în condiţii normale.

„13.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel naţional, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alţi 20.000 de angajaţi ai MAI asigură paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară”, mai transmite Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Ion Marcel Vela a solicitat tuturor angajaţilor MAI ca activităţile de duminică să fie marcate de „maximă rigurozitate şi echidistanţă”.


Aproximativ 20.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative asigură duminică paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară.

“Ordinea publică la nivel naţional va fi asigurată de peste 13.800 de angajaţi ai ministerului, iar alţi 3.600 de specialişti vor fi pregătiţi să verifice şi să soluţioneze cu celeritate sesizările privind posibile incidente electorale. În acest sens, la nivelul MAI a fost elaborat un ghid cu principalele dispoziţii legale aplicabile procesului electoral, ghid care a fost transmis din timp tuturor structurilor. În total, duminică, pentru desfăşurarea procesului electoral în condiţii de maximă siguranţă vor fi mobilizaţi aproximativ 37.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În cadrul acestui proces electoral se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

“Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze dar nu deţin documente de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel: de la ora 8.00 la 16.00 pe 9 noiembrie şi de la ora 7.00 la 21,00 în data de 10 noiembrie”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Unde pot fi sesizate incidentele şi neregulile electorale

Numărul de telefon unic de urgenţe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale. De asemenea platforma www.votcorect.ro conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din ziua votului.

Ce este interzis la alegeri

Legea prevede amenzi şi chiar peadeapsa cu închisoarea în cazul celor care votează de mai multe ori. Este interzis să vă fotografiaţi votul, pentru că opţiunea trebuie să rămână secretă.

În fiecare secţie nu trebuie să intre mai mulţi alegători decât numărul cabinelor, de aceea membrii biroului vă vor cere să aşteptaţi în cazul în care este aglomerat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/7408746-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/11/7408746-mediafax-foto-andreea-alexandru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Alegeri prezidenţiale 2019. Românii din ţară şi din străinătate votează în primul tur de scrutin pentru a-l alege pe noul preşedinte al ţării. ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 LIVE UPDATE. Incidente la vot ...