Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat că decizia privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea a fost luată în afara României şi nu exclude ipoteza ca pedepsirea acestuia să aibă legătură cu ultima întâlnire Iohanis-Trump.

Jurnalistul a afirmat, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că darea în vileag a fostului preşedinte Traian Băsescu privind colaborarea cu Securitatea este o lucrătură complicată şi că fostul şef al statului nu se aştepta la o astfel decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

“Cazul, darea-n gât al lui Traian Băsescu, e una din marile enigme ale lumii de astăzi, din câte îmi dau eu seama este că Traian Băsescu nu se aştepta la decizia instanţei. Dacă aţi observat el a avut o atitudine foarte interesantă, adică în prima fază, contrar la cum îl ştim noi pe Traian Băsescu, nu numai noi amândoi, dar cei care îl ştim, în loc să pună întrebări, <băi ăştia de la CNSAS, cum adică, chiar dacă aşa a fost, când aţi descoperit voi hârtia? >Unde era hârtia, că bănuiesc că el ştie, cine v-a dat-o, că era clar că a fost o lucrătură şi nu la nivel de piţifelnici de la CNSAS. Lucrătura a fost mult mai complicată de dare a lui în vileag. El nu a zis nimic, a zis lasă că va fi instanţa, probabil ori a fost amăgit, ori el a crezut că…”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu susţíne că decizia nu a fost luată la nivelul Curţii de Apel sau CNSAS, ci în afara României.

“Ei, acolo s-a întâmplat ceva, eu nu cred că la nivelul lui Traian Băsescu, mă miră că nu s-a discutat, e o decizie luată de două instituţii sau pe plan intern. E o decizie, eu suspectez din afara României, e o decizie de mare pedepsire a lui Traian Băsescu”, a afirmat jurnalistul.

Întrebat de moderator de ce acum, Ion Cristoiu a răspuns: „Nu ştiu, pot să fiu paranoia şi să pun în legătură cu întâlnirea dintre, discuţia de jumătate de oră dintre Trump şi Klaus Iohannis, de unde ştiţi dumneavoastră ca şi în cazul Zelensky dacă nu s-a discutat despre afacerile lui Joe Byden şi ale democraţilor în România? Ştiţi că democraţii au foarte multe afaceri în România, deci ori cineva l-a dat în gât pe Traian Băsescu”.

Analistul politic a amintit şi de scandalul izbucnit în SUA în urma dezvăluirii convorbirii în preşedintele american Donald Trump şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski privind anchetarea unor afaceri ale vicepreşedintelui american Joe Biden şi fiului său în Ucraina. Cum Biden a avut afaceri în România, Ion Cristoiu spune că Traian Băsescu ar trebui să ştie.

„Deci tot acest tărăboi mai are un efect, efectul este că opinia publică din America ca şi din Europa află că unul Joe Byden a făcut afaceri şi acum ajung la ipoteza lui Cozmin Guşă, cu care sunt de acord, acea discuţie de o jumătate de oră între Iohannis şi Trump poate să fie în legătură cu afacerile lui Joe Byden şi la noi. (…) Da, spune că ar trebui (n.r. desecretizată), eu nu spun că ipoteza lui e corectă. Trump după cum se vede este preocupat, democraţii au mult mai multe afaceri de corupţie decât americanii în ţările babuine. Mai ales la noi, Joe Byden a fost şi poate că Traian Băsescu ştie”, a susţinut Ion Cristoiu.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au constatat că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securităţii, decizia nefiind definitivă. Judecătorii au admis acţiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi au constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului preşedinte. În acţiunea depusă la CAB de CNSAS, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/luiza-4.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/luiza-4.pngrootstireaUncategorised
Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat că decizia privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea a fost luată în afara României şi nu exclude ipoteza ca pedepsirea acestuia să aibă legătură cu ultima întâlnire Iohanis-Trump. ...