Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potenţial conflict de interese şi există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi.

Imaginea articolului David Sassoli, preşedintele PE, confirmă suspendarea candidaturii Rovanei Plumb. De ce a respins-o Comisia JURI pe reprezentanta PSD  - SCRISOAREA oficială

David Sassoli, preşedintele PE, confirmă suspendarea candidaturii Rovanei Plumb. De ce a respins-o Comisia JURI pe Rovana Plumb – SCRISOAREA oficială

Redăm integral scrisoarea transmisă de preşedintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Stimate preşedinte,

Scriu în legătură cu examinarea declaraţiei de interese şi evaluarea conflictului de interese real sau potenţial al comisarului desemnat pentru ·Transport, doamna Rovana Plumb. În conformitate cu articolul 125 din regulamentul de procedură şi articolul 2 din anexa VII la acesta, la reuniunile sale din 19 septembrie, 25 septembrie şi 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice, pe baza documentelor prezentate, adică declaraţia de interese, răspuns la cererea de informaţii suplimentare din 24 septembrie 2019 şi o discuţie deţinut de doamna Rovana Plumb de către Comisia pentru afaceri juridice la 26 septembrie 2019, problema potenţialului sau a conflictului real de interese în legătură cu portofoliul Comisar pentru transporturi.

În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este este necesar să se adreseze preşedintelui ales al Comisiei cu privire la îngrijorarea acestuia că există potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transport.

Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează profesional în domeniul turismului, precum şi din faptul că pe baza de informaţii pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie plătit acest împrumut restant înapoi într-un mod deschis şi transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice are în vedere că în această etapă şi până la rezolvarea acestui conflict de interese, există o îndoială serioasă cu privire la aceasta dacă comisarul desemnat îşi poate exercita rolul de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de problemele legate de restituirea împrumutul restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potenţial conflict de interese tot în raport cu alte portofolii.

Aş fi foarte recunoscătoare dacă aţi putea informa preşedintele ales al Comisiei îşi exprimă îngrijorarea şi informează Comisia pentru afaceri juridice cu privire la etapele pe care preşedintele ales intenţionează să le  ia pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”, conform documentului obţinut de MEDIAFAX.

Sassoli transmite Comisiei JURI să prezinte concluziile cu privire la cazul Plumb până luni, la prânz

În replică, David Sassoli transmite preşedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb şi cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Preşedintele PE adaugă că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este că Rovana Plumb nu poate exercita funcţia, în conformitate cu tratele şi Codul de Conduită, atunci va discutat cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenţionează să le facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Redăm integral răspunsul lui David Sassoli către Comisia JURI a PE:

„Stimate preşedinte,

Vă mulţumim pentru scrisoarea dvs. privind examinarea declaraţiei de interese financiare a comisarului desemnat pentru transporturi, doamna Rovana Plumb. Înţeleg din scrisoarea dumneavoastră că Comitetul pentru afaceri juridice (JURI) în şedinţa de astăzi a decis că există legături cu privire la un potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Drept urmare, în conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, procedura de numire

Comisarul desemnat Rovana Plumb este suspendat. În conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, JURI ar trebui să precizaţi ce măsuri precise recomandă în această etapă.

Prin urmare, aş fi recunoscător dacă m-aţi putea anunţa dacă JURI va întocmi recomandări care vizează rezolvarea unui conflict de interese real sau potenţial sau, ca o ultimă resort, va concluziona că Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este în măsură să o exercite în conformitate cu tratatele şi Codul de Conduită. În ultimul caz, m-aş adresa apoi preşedintelui ales al Comisiei pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenţionează să le facă.

Aş aprecia dacă JURI ar putea oferi recomandările sau concluziile sale până luni, 30 Septembrie 2019, prânz”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

Membri ai Comisiei JURI, rugaţi să ajungă la o decizie cu privire la Plumb şi Trocsanyi

Într-o corespondenţă obţinută de MEDIAFAX, membri ai Comisiei JURI au fost înştiinţaţi, vineri, cu privire la corespondenţa între preşedintele forului legislativ şi David Sassoli. De asemenea, aceştia sunt anunţaţi de şedinţa extraordinară care va avea loc luni, reuniune la care trebuie să ajungă la o decizie finală cu privire la candidaţii României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Obiectivul şedinţei este de a face recomandări care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potenţial şi apoi să fie desprinsă o concluzie, potrivit sursei citate.

Şedinţa Comisiei urmează să aibă loc, luni, între orele 11.30 şi 12.30, ora României.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/rovana-plumb-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/rovana-plumb-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) explică într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb ar fi în potenţial conflict de interese şi există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi. ...