Uniunea Europeană şi Curtea Supremă a Marii Britanii îi solicită premierului Boris Johnson să prezinte planuri urgente privind soluţionarea crizei politice generate de ieşirea ţării din Blocul comunitar.


Imaginea articolului Uniunea Europeană şi justiţia britanică îi cer lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit

Uniunea Europeană şi justiţia britanică îi cer lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis miercuri să îi solicite premierului Boris Johnson să prezinte un plan în legătură cu măsurile în cazul în care instanţa va anula decizia de suspendare a Parlamentului de la Londra, potrivit Bloomberg.

Preşedintele Curţii, judecătoarea Brenda Hale, a anunţat că informaţiile solicitate Guvernului vor trebui să fie prezentate instanţei până la finalul audierilor, ceea ce înseamnă că Executivul britanic are termen până joi pentru a prezenta măsurile pe care intenţionează să le ia în cazul unui verdict nefavorabil.

James Eadie, reprezentantul Guvernului, a declarat că acest plan va fi prezentat în formă scrisă în cel mai scurt timp.

Totodată, Uniunea Europeană a decis să îi solicite lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit până la finalul acestei luni, în caz contrar riscând ca ţara să iasă din Blocul comunitar fără un acord. În cadrul unor discuţii care au avut loc miercuri la Paris, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi Antti Rinne, premierul Finlandei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, au decis să îi dea acest ultimatum premierului britanic.

„Dacă Marea Britanie vrea să discute despre eventuale alternative la Acordul Brexit, acestea trebuie prezentate până la sfârşitul acestei luni”, a declarat Antti Rinne. „Suntem îngrijoraţi în legătură cu ceea ce se întâmplă în acest moment în Marea Britanie şi confuzia pe care situaţia aceasta o generează în Europa. Dacă aceste propuneri nu vor veni, cred că destui lideri sunt de acord cu mine, s-a terminat. Este timpul să avem propuneri clare”, a adăugat acesta.

Anterior, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Marea Britanie „se preface că negociază”. „La aproape trei ani după referendumul din Marea Britanie, nu cred că ar mai trebui să pierdem timp prefăcându-ne că negociem”, a spus el.

După ce în ultimele două săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, acţiune criticată de opoziţie, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Pe de altă parte, Boris Johnson susţine că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătăţire a serviciilor medicale, de ordine publice şi alte „priorităţi ale poporului”.

Actualul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Principala dimensiune asupra căreia cele două părţi negociatoare, Guvernul britanic, respectiv, Uniunea Europeană, nu sunt de acord este situaţia graniţei dintre statul irlandez şi provincia britanică Irlanda de Nord. Propunerea reprezentanţilor europeni pentru soluţionarea acestei probleme este politica „backstop”, o garanţie care previne revenirea la graniţele convenţionale.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/hepta-4455228-7.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/hepta-4455228-7-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Uniunea Europeană şi Curtea Supremă a Marii Britanii îi solicită premierului Boris Johnson să prezinte planuri urgente privind soluţionarea crizei politice generate de ieşirea ţării din Blocul comunitar. ...