Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul rector al Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi pe fostul prorector al instituţiei, Mihail Marcoci, pentru şantajarea jurnalistei Emilia Şercan.


Imaginea articolului Foştii şefi din Academia de Poliţie, trimişi în judecată pentru şantajarea jurnalistei Emilia Şercan

Foştii şefi din Academia de Poliţie, trimişi în judecată pentru şantajarea jurnalistei Emilia Şercan

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor Iacob Adrian (la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”) şi Marcoci Petrică-Mihail (la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”), fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj.

„Faţă de inculpatul Bărbulescu Gheorghe-Adrian (cel care a trimis, la solicitarea celor doi, mesaje către Emilia Şercan, n.r.), procurorii anticorupţie au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei”, mai arată procurorii.

„La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informează DNA, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Iacob şi Marcoci i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe telefoane second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare jurnalistei.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluţia infracţională pe parcursul săvârşirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpaţi unui alt ofiţer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menţionată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliţie, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierei şi reputaţiei celor doi inculpaţi”, mai subliniază DNA.

După trimiterea mesajelor de ameninţare, aceştia ar fi avut mai multe convorbiri cu Bărbulescu (cel care a trimis mesajele către jurnalista Emilia Şercan) folosind aplicaţii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să şteargă toate schimburile de mesaje, i-au indicat ce să declare procurorilor şi l-au asigurat că va primi o pedeapsă uşoară, precum şi că va fi menţinut în cadrul academiei chiar în situaţia unei condamnări.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/sercan.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/09/sercan-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul rector al Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi pe fostul prorector al instituţiei, Mihail Marcoci, pentru şantajarea jurnalistei Emilia Şercan. ...