Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia zilei dedicate Limbii Române în care îşi exprimă aprecierea pentru cei care cultivă limba română în afara graniţelor. Acesta transmite că este de datoria statului să susţină cu măsuri concrete educaţia în limba română în Diaspora.


Imaginea articolului Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române:Statul are datoria de a susţine educaţia în română în Diaspora

Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române:Statul are datoria de a susţine educaţia în română în Diaspora

“Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne defineşte cultural şi spiritual, ne uneşte ca români indiferent de ţara în care trăim şi ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupaţii străine sau războaie şi a făcut posibilă construirea unei naţiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918”, arată mesajul preşedintelui transmis sâmbătă de Administraţia Prezidenţială.

“Transmit întreaga mea apreciere tuturor celor care cultivă limba română, asigurându-i dezvoltarea, îmbogăţind literatura şi promovând folosirea ei inclusiv în afara graniţelor. În multe dintre comunităţile de români din afara ţării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieţi culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii româneşti o prezenţă vie în întreaga lume. Sprijinind această prezenţă şi construind punţi active între vorbitorii de limbă română din întreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunităţi lingvistice globale, unite în simţiri şi în cuget”, a transmis Klaus Iohannis.

Şeful statului mai transmite că statul român are datoria de a încuraja şi susţine cu măsuri concrete educaţia în limba română în Diaspora, “pentru a permite fiecărui cetăţean să îşi educe copiii în spiritul culturii româneşti”.

“Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calităţii în sistemul de educaţie din ţară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generaţii de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât şi eforturilor din trecut ale unor generaţii întregi de pedagogi, scriitori şi educatori”, mai arată mesajul lui Klaus Iohannis.

“«Limba română este patria mea», spunea atât de inspirat Nichita Stănescu. Să urăm, aşadar, nu doar astăzi, ci în fiecare zi, «La mulţi ani!» limbii române”, conchide mesajul preşedintelui.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/iohannis-10.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/iohannis-10-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia zilei dedicate Limbii Române în care îşi exprimă aprecierea pentru cei care cultivă limba română în afara graniţelor. Acesta transmite că este de datoria statului să susţină cu măsuri concrete educaţia în limba română în Diaspora. ...