„1 la 1”, „2 la 1” , „leich matrose” şi „matrose” – acestea ar fi fost regulile şi pedepsele la care au fost supuşi copiii din cazul de sclavie din Maramureş, povestite chiar de către unul din membrii grupării infracţionale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că regulile/pedepsele la care erau supuşi copiii erau:

„1 la 1”- copilul nu fumează, nu are voie singur în oraş, nu are voie să se uite la televizor, nu mănâncă în bucătărie cu ceilalţi copii, ci singur în cameră, nu avea voie să se depărteze de adultul care îl avea în supraveghere.

Această aşa zisă pedeapsă dura maximum trei săptămâni şi se aplica în cazul în care copiii se băteau între ei, băteau animalele sau dădeau foc unor diferite obiecte.

Prin 2017 sau 2016, ar fi fost introdusă, povesteşte un membru al grupării infracţionale, potrivit unor surse judiciare, şi regula „ 2 la 1” care însemna că exista o casă în care doi adulţi supravegheau un copil. Casa era compusă dintr-o cameră erau cazaţi adulţii şi din acea camera exista acces către o altă cameră unde era cazat copilul, precum şi către o baie care deservea ambele camere. Copilul mânca în cameră, în acea casă separat de alţi copii, iar dacă avea un comportament adecvat, îi era permis accesul la televizorul aflat în camera în care erau cazaţi adulţii care îl supravegheau.

Această regulă/pedeapsă se aplica unui copil care nu se integra şi nu socializa cu alţii copii dintr- un grup sau avea un comportament violent în cadrul familiilor unde erau dat în plasament sau fura bunuri.

Regula „leich matrose” însemna că un copil era cazat singur, avea o raţie de trei ţigări pe zi, activităţile erau libere în sensul că dacă unii dintre angajaţi erau repartizaţi singuri să îndeplinească sarcini zilnice, acel copil mergea cu aceştia să îi ajute, de exemplu la cosit de fân sau strâns de fân, la hrănirea animalelor, la lucru în atelierul de tâmplărie, de mobilă , în cel de fierărie etc.. Copilul avea program de somn în cameră la ora 21:00 şi trezirea era la ora 07:30, de luni până vineri. Sâmbăta şi duminica, se trezea când voia el, dar culcarea seara era tot la ora 21:00.

Regula „matrose” însemna cinci ţigări pe zi, posibilitatea pentru lucru când voia să lucreze peste program ca să câştige bani de buzunar în plus. De asemenea, copilul putea să meargă la cel mai apropiat magazin, în weekend putea să meargă în oraş la cumpărături şi avea o zi liberă pe lună pe care alegea să şi-o petreacă cum dorea el, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

În cazul de sclavie de la Maramureş, şase persoane, printre care şi soţii Bert şi Babett Schumann, consideraţi “capii” grupării, vor fi prezentaţi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit sursei citate, din luna martie a anului 2014 până în prezent, Bert Schumann alături de soţia sa Babett Schumann, care ar fi coordonat serviciul social Projekt Maramureş, finanţat de statul german, alături de Vasile Năsui zis “Neţu”, Gavrilă Şimon zis “Blondu”, Marius Grecu, Simion Năsui şi Ionuţ Marius Mezenciuc zis “Jimmy” ar fi traficat mai mulţi tineri minori sub paravanul fundaţiei înfiinţate în jurul anului 2006 având ca principal scop reintegrarea socială.

Soţii Schumann alături de Vasile Năsui zis “Neţu”, persoana de încredere a celor doi, ar fi pus bazele unui grup infracţional organizat dinaninte de anul 2014, având ca scop aducerea în România în scopul reintegrării sociale a unor copii de naţionalitate germană cu probleme de comportment.

Sub pretextul că minorii participă la programe extinse de educare alături de profesori şi psihologi, odată ajunşi aici, aceştia erau deposedaţi de lucrurile cu care ar fi avut posibilitatea să comunice cu cei din afara sistemului şi cu familiile din Germania, fiind supuşi unor metode brutale de educaţie prin obligarea de a presta munci fizice epuizante, la care erau adăugate episoade de bătaie şi privarea de hrană.

Într-un final, copiii erau închişi într-un aşa zis “arest”, în care erau legaţi cu funii şi supuşi unor operaţii medicale, erau înhămaţi la căruţe alături de animale sau erau ţinuţi în frig.

Conform unor surse apropiate anchetei, întreg mecanismul pus la cale de soţii Schumann ar fi fost sprijinit de persoane care fac parte din diferite autorităţi locale cum ar fi poliţişti, angajaţi din cadrul administraţiei locale sau din sistemul de asistenţă socială, informatori ai soţilor Schumann care le dădeau de veste în momentul în care era stabilit câte un control.

Doi dintre minorii care au fost anchetaţi de către autorităţi, respectiv un băiat în vârstă de 17 ani şi o fată în vârstă de 15 ani au fost scoşi din programul Projekt Maramureş şi încredinţaţi temporar Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

În data de 20 august, procurorii DIICOT au dispus începerea urmării penale in rem, iar două zile mai târziu a fost extinsă pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat., trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. Bert Schumann este cercetat în calitate de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori cu 3 fapte în concurs şi lipsire de libertate în mod ilegal fiind reţinute trei fapte în concurs real. Soţia sa, Babett Schumann este cercetată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de persoane, complicitate la trafic de minori şi complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

Vasile Năsui zis “Neţu”, persoana de încredere a celor doi soţi este cercetat de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori fiind reţinute trei fapte şi lipsire de libertate în mod ilegal cu trei fapte în concurs real.

Conform unor surse judiciare, unul din membrii grupării ar fi povestit anchetatorilor faptul că întreaga activitate din centru se desfăşura sub coordonarea lui Bert Schumann, care ştia despre metodele prin care copiii erau pedepsiţi şi care se ocupa astfel încât fiecare dintre aceştia să îşi execute un program de penitenţă stabilit.

Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT va propune luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile pentru Bert Shumann, Smion Năsui, Gavrilă Şimon, Tudor Baica, Vasle Năsui, Ionuţ Marius Mezenciuc, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate.

Minorii audiaţi de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureş au relatat în faţa procurorilor cum erau puşi să muncească şi să care pietre şi lemne, cum erau închişi în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din faţă când nu mâncau suficient de repede. Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiţi în centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramureş.

Unul dintre tineri a povestit că nu a spus nimănui ce se intampla în centru deoarece regula era să nu deţină nimeni telefon, iar în primele patru luni nu aveau voie să-şi contacteze familia. Atunci când vorbeau totuşi cu familiile lor, ei erau supravegheaţi şi nu puteau spune ce îndurau în centru. De asemenea, un tânăr a încercat să fugă pentru că a fost pus să muncească în condiţii grele şi, drept pedeapsă, a fost închis într-o cameră de pedeapsă aflată la o distanţă de 5 minute de mers pe jos de centru. Acolo, tinerii pedepsiţi sunt închişi şi nu pot merge nici la toaletă decât dacă bat la uşă şi deschide supraveghetorul.

În privinţa activităţilor la care erau supuşi tinerii, aceştia au spus că aveau program care începea la ora 8 dimineaţa şi, până la ora 18, erau puşi să care pietre, beton, lemne. Altul a precizat că a fost lovit de mai multe ori fără motiv şi a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că a spus că nu mai poate lucra pentru că este prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit până i-a curs sânge din nas. De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din faţă. Cu toate astea, erau certaţi că sunt prea slabi şi nu trebuie să arate că sunt supuşi unor rele tratamente. Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, deşi ar fi trebuit şi nici nu au mers la şcoală sau participat la activităţi educative. Unul dintre minori a povestit că a primit un tratament medicamentos în Germania pe care trebuia să îl urmeze şi în România, însă supraveghetorii l-au confiscat.

Mai mult, o tânără a spus cum a fost pusă să rupă aşchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze şi să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru.

Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviţi deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie. Unul chiar a încercat să se sinucidă.

Pe de altă parte, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş a informat, într-un comunicat, că a anunţat Ambasada Germaniei din România cu privire la situaţie. „DGASPC Maramureş a înştiinţat Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti în legătură cu situaţia actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internaţional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti. Până la soluţionarea demersurilor juridice şi preluarea minorilor de către autorităţile competente din Germania, aceştia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureş, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind măsurile de protecţie în regim de urgenţă. La solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă pentru patru minori germani, tineri incluşi într-un program social finanţat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat Projekt Maramureş”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Direcţiei susţin că cei patru copii beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgenţă, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiştilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/7393319-mediafax-foto-marian-ilie-1-16.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/7393319-mediafax-foto-marian-ilie-1-16.jpgrootstireaUncategorised
„1 la 1”, „2 la 1” , „leich matrose” şi „matrose” - acestea ar fi fost regulile şi pedepsele la care au fost supuşi copiii din cazul de sclavie din Maramureş, povestite chiar de către unul din membrii grupării infracţionale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. ...