Preşedintele AEP Costantin Buică a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia nu va rambursa cheltuielile făcute de PSD la alegerile europarlamentare deoarece documentele, pentru că acestea au fost semnat de Mircea Drăghici, care nu mai era trezorierul partidului la momentul depunerii actelor.


Imaginea articolului AEP nu va rambursa cheltuielile făcute de PSD la alegerile europarlamentare. Partidul va contesta decizia

AEP nu va rambursa PSD sumele pentru campania la europarlamentare. Partidul va contesta decizia

„Legea spune că atribuţiile mandatarului oficial sunt de a depune cererea de rambursare şi lista de candidaţi, semnată de către reprezentantul legal al partidului, potrivit statutului propriu. Potrivit statutului propriu, reprezentantul legal, la data depunerii cererii, era preşedintele Executiv, doamna Dăncilă, şi nu era semnătura doamnei Dăncilă. Autoritatea a cerut, printr-o serie de patru adrese, clarificări, şi în niciuna dintre adrese, nu a rezultat împuternicirea de semnatar al acelei adrese de către domnul Drăghici, prin semnătura doamnei Dăncilă”, a declarat Constantin Buică, joi, pentru MEDIAFAX.

În Raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, cuantumul total al cheltuielilor PSD este de 3.472.749 de lei, bani care nu au fost rambursaţi de către AEP, a afirmat Constantin Buică.

„Noi vorbim de funcţia de trezorier, nu vorbim de funcţia de reprezentant legal. Din documentele pe care le-a depus, nu rezulta împuternicirea prin care avea calitatea de reprezentant al partidului sau împuternicit al preşedintelui, la acea dată, doamna prim-minsitru, preşedinte executiv, ulterior preşedintele de drept al PSD”, a explicat Buică.

Preşedintele AEP a adăugat că decizia instituţiei în cazul respingerii rambursării banilor către PSD este definitivă.

„Este dreptul oricărei persoane fizice sau juridice să depună contestaţie cu privire la orice document emis de statul român. La acest moment, decizia este, din punctul de vedere al Autorităţii, definitivă, am publicat rezultatul controlului în Monitorul Oficial şi documentul şi modificarea a fost făcută către PSD, cu privire la nerasmbursarea în totalitate a sumelor de la europarlamentare”, a mai declarat Buică.

Buică a făcut referire şi la la un antecedent cu partidul UNPR, în 2016, care a pierdut, în instanţă, tot dintr-un motiv asemănător, pe o chestiune financiară.

„Noi nu avem nicio posibilitate de a schimba decizia, decizia se face doar în faţa instantelor de judecată, precedent pe care în instanţă în 2016, cu UNPR, care a pierdut, la instanţă, pentru că nu a avut semnătura reprezentantului legal sau al împuternicitului”, a conchis şeful AEP.

Actualul trezorier al PSD: Era normal să semneze Drăghici. Era încă reprezentantul Comisiei PSD

Ştefan Mihu, actualul trezorier PSD a declarat, pentru MEDIAFAX, că era normal ca postul să nu fie lăsat liber până la numirea în funcţie a noului trezorier.

„Documentele pentru rambursarea sumelor care s-au folosit la europarlamentare, decontul acela trebuia semnat de un reprezentant al conducerii partidului şi de mandatarul financiar. Domnul Drăghici, în acel moment, încă era reprezentant al Comisiei partidului, pentru că el îşi dăduse demisia verbal, şi a specificat că rămâne în funcţie până la numirea noului trezorier, că era normal că trebuia să funcţioneze trezoreria partidului şi până şi depunerea cererii de rambursare. Domnul Drăghici, în momentul acela, până la numirea mea, dumnealui era trezorierul partidului”, a afirmat Mihu, joi, pentru MEDIAFAX.

Mihu a conchis că a trimis explicaţii adiţionale către AEP, însă acestea nu au fost luate în considerare.

„În lege scrie, un reprezentant al conducerii partidului, iar din conducerea partidului fac parte mai multe persoane. Este doamna preşedinte, apoi este domnul preşedinte executiv şi domnul secretar general, care sunt aleşi de către Congres”, a spus actualul trezorier al PSD.

Acesta consideră că refuzul nu este o chestiune serioasă şi chestiunea semnăturii nu reprezenta o problemă, cu adevărat.

„Era o problemă, după părerea mea, dacă Autoritatea Electorală ar fi respins nişte documente de cheltuieli, în sensul că nu sunt corect întocmite, şi aşa mai departe, nu pentru aceste chestiuni”, a completat Ştefan Mihu.

El a adăugat că PSD va depune contestaţie, luni, cu privire la decizia AEP, precizând că este foarte probabil ca instituţia să ramburseze banii cheltuiţi de partid la europarlamentare.

Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, a fost trimis în judecată, la finele lunii iulie, de procurorii DNA pentru două fapte de delapidare şi pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri. Concret, Mircea Drăghici a fost trimis în judecată pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/7527458-mediafax-foto-alexandru-dobre-10.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/7527458-mediafax-foto-alexandru-dobre-10-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele AEP Costantin Buică a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia nu va rambursa cheltuielile făcute de PSD la alegerile europarlamentare deoarece documentele, pentru că acestea au fost semnat de Mircea Drăghici, care nu mai era trezorierul partidului la momentul depunerii actelor. ...