Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a afirmat că Dana Gîrbovan este o soluţie de echilibru la portofoliul Justiţie, care ar putea rezolva problema abuzurilor din justiţie, însă decizia numirii este la preşedintele Klaus Iohannis.


Imaginea articolului „Dana Gîrbovan - o soluţie a echilibrului în justiţie”. Băsescu: Numirea unui judecător la Justiţie este un lucru bun, dar decizia îi aparţine lui Iohannis

Traian Băsescu: Dana Gîrbovan – o soluţie a echilibrului în justiţie, dar decizia este la Iohannis

“În ultimii 30 de ani, profesori universitari, avocaţi, procurori şi foarte rar judecători au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Justiţiei, adică miniştri, secretari de stat sau directori generali. Principala misiune a Ministerului a fost pregătirea şi implementarea legislaţiei. Din «experienţa» dascălilor, a procurorilor şi a avocaţilor, a ieşit o legislaţie cu multe ambiguităţi aplicată neunitar, mai ales dacă ne referim la legislaţia penală. De regulă, legislaţia a reflectat gândirea procurorilor, iar din acest punct de vedere Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală sunt «capodopere» ale lipsei de respect pentru drepturile fundamentale. Cele peste 100 de articole declarate a fi neconstituţionale de către CCR sunt oglinda gândirii procurorilor care au răspuns de forma finală a codurilor. După atâtea rateuri legislative, parte din ele promulgate şi de mine, premierul Dăncilă are ideea numirii unui judecător experimentat şi echilibrat în funcţia de ministru al justiţiei” a explicat eurodeputatul.

Fostul preşedinte mai spune că cei care contestă numirea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiţiei se tem de fapt de desemnarea unui judecător “experimentat şi echilibrat în funcţia de Ministru al Justiţiei”.

“Un cor de procurori, altul de judecători şi încă unul de politicieni au sărit să conteste nominalizarea Danei Gârbovan pentru funcţia de Ministru al Justiţiei. Cu certitudine, parte din procurori, parte din judecători şi parte din politicieni nu-şi doresc desemnarea unui judecător experimentat şi echilibrat în funcţia de Ministrul al Justiţiei. Toţi intuiesc riscul ca în fruntea ministerului să vină un judecător cu respect pentru lege şi pentru drepturile fundamentale. Dana Gârbovan vine din mijlocul sistemului, ceea ce înseamnă că îi ştie hibele dar şi oamenii, cu bunele şi relele lor, fie că sunt judecători, fie că sunt procurori. Un judecător ajuns ministru le va explica multor procurori cine face justiţie şi cine face anchete, cine propune mandate de ascultare şi supraveghere şi cine le aprobă”, mai notează Băsescu.

Europarlamentarul PMP critică atitudinea aprobatoare a unor judecători şi politicieni în privinţa dosarelor constituite “abuziv” şi “fără probe”.

“Altă problemă este că şi unii judecători, altfel foarte vocali, vor trebui să înveţe că nu susţinerea publică a abuzurilor sau a legilor prost făcute dar agreate de înalţi demnitari, este soluţia unei cariere temeinice. Politicienii ar putea afla că trebuie să înceteze demagogia susţinerii fără rezerve a unor infractori din parchete şi instanţe care s-au pretat la falsificarea probelor din unele dosare, sau care au dictat arestări preventive în dosare în care nu existau probe”, mai scrie Băsescu.

El mai susţine că Frans Timmermans este demogog, din cauza acuzaţiilor aduse modificărilor legilor justiţiei şi crede că numirea unui judecător la ministerul Justiţiei este un lucru bun.

“Şi, ca să nu uit, l-aţi mai auzit careva pe demagogul Timmermans acuzând modificările la legile justiţiei după ce s-a terminat campania pentru europarlamentare? Eu îmi pun mari speranţe că Dana Gârbovan va reuşi să corecteze lacunele din justiţie, lacune care erau evidente încă de la terminarea mandatului meu. Eu cred că numirea unui judecător la Justiţie este un lucru bun, iar dacă judecătorul este Dana Gârbovan, un magistrat echilibrat, cu atât mai bine. Până la urmă, decizia îi aparţine preşedintelui Iohannis”, conchide Băsescu.

CEx a stabilit, vineri, ca Dana Gîrbovan să fie propusă la Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor la conducerea MAI, iar senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate, iar Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, a anunţat preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/basgandul-7.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/08/basgandul-7-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a afirmat că Dana Gîrbovan este o soluţie de echilibru la portofoliul Justiţie, care ar putea rezolva problema abuzurilor din justiţie, însă decizia numirii este la preşedintele Klaus Iohannis. ...