După ce a înregistrat vineri noi recorduri absolute de temperatură, Franța se va confrunta din nou sâmbătă cu temperaturi extrem de ridicate, în special la Paris, în a șasea zi a unei canicule care afectează o mare parte a Europei Occidentale, informează AFP.

Acest val de căldură, de o intensitate excepțională pentru luna iunie, a provocat deja incendii și victime în Franța, Italia și Spania.

Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteorologice în secolul al XlX-lea, Meteo-France a înregistrat vineri 45,9 grade Celsius la Gard, unul dintre cele patru departamente din sudul Franței pe care institutul meteorologic le-a plasat sub “cod roșu”.

Acest nou record îl pulverizează pe cel de 44,1 de grade Celsius, înregistrat în august 2003, în același departament, fiind comparabil, potrivit Meteo-France, cu temperatura înregistrată într-o zi normală de august în celebra Vale a Morții din California.

Valul de căldură este asociat și cu izbucnirea a 60 de incendii, care au devastat peste 600 de hectare și 12 case și au mobilizat 750 de pompieri.

Meteo-France a ridicat sâmbătă dimineața codul roșu pentru cele patru departamente sudice pentru care fusese emis, însă a extins codul portocaliu de caniculă pentru 80 de departamente, față de 75 cu o zi înainte.

Regiunea Parisului se va confrunta sâmbătă cu cea mai caldă zi săptămânii, “cu o maximă de 36-38 de grade”, a indicat agenția, avertizând totodată asupra unei zile foarte călduroase în zona centrală a țării.

Franța a înregistrat și prima victimă a acestui val de căldură, după ce unui bărbat care lucra pe un acoperiș la 35 de grade la umbră, în apropiere de Rennes (vestul țării), i s-a făcut rău și a decedat.

Două persoane au murit și în Spania, unde temperaturile au depășit adesea 40 de grade. Un tânăr de 17 ani a decedat în urma insolației în Andaluzia (sud), iar un vârstnic de 93 de ani a murit joi din aceeași cauză în centrul Valladolid-ului (nord).

Valul de căldură este așteptat să dureze până sâmbătă în majoritatea zonelor Spaniei, doar regiunile din nord-vest, Asturia și Galicia, fiind cruțate de caniculă.

În Italia, mass-media au raportat vineri moartea unui lucrător în vârstă de 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în timp ce muncea pe o schelă la Rimini. Prima victimă a acestui val de căldură, un bărbat fără adăpost de 72 de ani, a decedat joi la Milano.

Canicula va afecta Italia și sâmbătă, fiind așteptate în medie 35 de grade Celsius în Toscana și Lazio și 34 de grade în Piemont și Lombardia.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/a-sasea-zi-de-canicula-in-europa-temperaturi-extrem-de-ridicate-asteptate-sambata-la-paris-54787.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/a-sasea-zi-de-canicula-in-europa-temperaturi-extrem-de-ridicate-asteptate-sambata-la-paris-54787-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv