Mai mulţi tineri au fost filmaţi cum dansează în jurul statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare din Suceava, se urcă pe aceasta şi îşi fac poze. Viceprimarul anunţă că tinerii, între care cinci minori, au fost identificaţi şi vor fi sancţionaţi.


Imaginea articolului Act de vandalism în jurul statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare din Suceava | VIDEO

Act de vandalism în jurul statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare din Suceava

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, a publicat pe pagina sa de Facebook imagini de pe camerele de supraveghere din oraş cu un grup de tineri care au vandalizat statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare. Cei 11 tineri, dintre care cinci minori, au fost identificaţi şi urmează să fie sancţionaţi.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum tinerii dansează în jurul statuii şi apoi se urcă pe aceasta.

„Cum se mai distrează tinerii în ziua de azi! Un grup de adolescenţi a vandalizat statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, care se află în parcul Şipote din municipiul Suceava. Monumentul din bronz a fost restaurat anul trecut de către Primăria Suceava şi, din nefericire, acesta este al doilea act de vandalism. Cei 11 tineri (5 minori) au fost identificaţi de Poliţia Locală şi vor plăti pentru distracţia lor. Fac publice aceste imagini pentru a conştientiza şi alţii că actele de bravură sunt identificate şi pedepsite!” a scris viceprimarul Lucian Harşovschi pe Facebook.

Acesta este al doilea act de vandalism din ultimele trei luni, în luna aprilie, statuia fiind vandalizată. Atunci, din basorelieful scenei bătăliei de la Vaslui a fost extrasă o sabie. Sabia a fost descoperită, ulterior, în apropierea statuii şi predată reprezentanţilor primăriei.

Primăria municipiului Suceava a reabilitat în 2018 monumentul ecvestru „Ştefan cel Mare”, cel mai înalt monument din ţară.

Lucrările de reabilitare ale acestui monument şi cele de amenajare a zonei în care se află statuia au depăşit 600.000 de lei. Acestea au vizat reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz, refacerea soclului, refacerea şi extinderea platformelor existente, placarea cu dale de granit, precum şi montarea de bănci.

Monumentul ecvestru a lui Ştefan cel Mare a fost realizat de sculptorul Efimie Bârlădeanu şi a fost finalizat în 1977, devenind egida municipiului Suceava.

Statuia este realizată din bronz, are 8 metri înălţime, 8 lungime şi 2 lăţime şi îl înfăţişează pe voidod călare. Monumentul este amplasat pe un soclu de 15 metri, pe pereţii laterali fiind amplasate două altoreliefuri din bronz, de mari dimensiuni, care prezintă o scenă de bătălie şi o scenă de la Curtea Domnească.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/statuie.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/statuie-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Mai mulţi tineri au fost filmaţi cum dansează în jurul statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare din Suceava, se urcă pe aceasta şi îşi fac poze. Viceprimarul anunţă că tinerii, între care cinci minori, au fost identificaţi şi vor fi sancţionaţi. ...