Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat că PSD a convocat, pentru marţi, simultan cu votul asupra moţiunii de cenzură, şedinţa comună a Comisiilor juridică şi de apărare ale Camerei pentru discutarea proiectului de lege iniţiat de Carmen Dan şi Florin Iordache, care modifică atribuţiile Poliţiei.


Imaginea articolului Ovidiu Raeţchi: PSD vrea modificarea atribuţiilor Poliţiei, în comisii, în timpul moţiunii de cenzură

Ovidiu Raeţchi: PSD vrea modificarea atribuţiilor Poliţiei, în comisii, în timpul moţiunii de cenzură

„Priviţi ce a înţeles PSD din votul de la europarlamentare: mâine (marţi – n.r), în timpul moţiunii de cenzură, slujbaşii politici ai doamnei Carmen Dan şi ai lui Florin Iordache ar dori să facă o şedinţa comună a Comisiilor Juridică şi de Apărare în care să modifice atribuţiile Poliţiei pe modelul unei legi declarate deja neconstituţionale. Repet: pesediştii au convocat o şedinţă de comisie în timpul alocat moţiunii de cenzură, ştiind că Opoziţia nu poate participa şi presa va fi concentrată doar pe votul contra Guvernului”, a scris. pe Facebook, Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor.

Liberalul a precizat că e ilegală convocarea unei comisii în timpul lucrărilor din plen.

„După cum vă daţi seama, este ilegal să faci şedinţe de comisie în intervalul lucrărilor plenului şi îl somez pe Marcel Ciolacu să nu accepte o astfel de ilegalitate, mai ales având în vedere motivul pentru care Carmen Dan vrea să recurgă la ea. Fără să mai aştepte avizul CSAT, Dan încearcă să strecoare printre măsurile necesare pentru reforma Poliţiei şi modificări prin care devine mult mai facilă conducerea la secţie a protestatarilor, chiar dacă aceştia se legitimează (pentru a acoperi abuzul de la Topoloveni, unde cetăţenii şi-au prezentat buletinul, dar au fost duşi la secţie sub pretextul că sistemul de verificare prin staţie nu funcţionează) sau prevederi prin care Poliţia capătă atribuţii antitero, concurând astfel structurile specializate (pesediştii au încercat în general să cloneze serviciile de protecţie şi informaţii – au dorit să facă din Jandarmerie un mic SPP, de pildă, pe care să îl controleze politic)”, a adăugat Raeţchi.

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare a Camerei îi solicită ministrului de Interne Carmen Dan să mute şedinţa, astfel încât parlamentarii care fac parte din comisie să poată participa la dezbatere.

„Dacă doamna Dan nu vrea să îşi bată joc de o discuţie atât de serioasă precum cea despre Poliţie, îi solicit public să ceară subordonaţilor săi politici mutarea şedinţei ilegale de mâine, al cărei rezultat nu ar fi oricum decât declararea legii ca neconstituţională din cauza viciilor de procedura. Voi anunţă presa din timp dacă pesediştii vor persista cu şedinţa de mâine, ca să fim siguri că aceasta va fi corect mediatizată”, a conchis deputatul PNL.

Senatul a adoptat tacit, pe 28 mai, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, prin care atribuţiile poliţiştilor sunt stabilite detaliat.

Potrivit proiectului de act normativ, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.

„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenţionează să săvârşească acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale”, prevede proiectul legislativ.

Iniţiativa legislativă prevede că poliţistul este obligat ca în cel mai scurt timp să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere.

Parlamentul dezbate şi votează, marţi, moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie la adresa guvernului Dăncilă. Pentru a trece moţiunea sunt necesare 233 de voturi.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/ov.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/06/ov-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat că PSD a convocat, pentru marţi, simultan cu votul asupra moţiunii de cenzură, şedinţa comună a Comisiilor juridică şi de apărare ale Camerei pentru discutarea proiectului de lege iniţiat de Carmen Dan şi Florin Iordache, care modifică atribuţiile Poliţiei. ...