Peștele de import, care „a sufocat piața românească”, ajunge adesea în țară deja expirat sau într-o stare deplorabilă, a declarat vineri Marius Pîrvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

„Am continuat controalele la pește de import, nu neapărat pentru că avem o problemă cu acesta, dar, din nefericire, acesta a sufocat cumva piața românească. Dacă acest produs ar fi conform și ar îndeplini standardele de calitate necesare, nu ar fi o problemă. Am avut o acțiune amplă pe subiectul pește de import și au fost verificați foarte mulți agenți economici. Numărul celor care sunt în abateri este extrem de mare, depășește 50%. Pentru mine acest lucru este îngrijorător și din acest motiv, atât pe pește, cât și pe sectorul fructe și legume, vom continua controalele până când operatorii economici vor înțelege că România este o țară a Uniunii Europene și trebuie să i se livreze consumatorului un produs de calitate”, a declarat președintele ANPC, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, hypermarket-urile „stau foarte bine” în ceea ce privește procedurile de calitate, însă punerea în practică a acestora creează probleme pentru marii retaileri, pentru care primează profitul, în detrimentul sănătății consumatorilor.

„Am reușit să verificăm trasabilitatea produsului, de la transportator, la forma frigorifică în care este depozitat și la livrare, în general, către hypermarket-uri. Am constatat că o mare parte din acest produs vine deja expirat sau într-o stare deplorabilă. Hypermarket-urile stau foarte bine la ceea ce înseamnă proceduri de calitate. Sunt multinaționale, au documente, au tot ce trebuie, dar mai greu este cu punerea în practică, deși au om specializat în depozit care, în mod normal, recepționează marfa care vine din exterior și ar trebui să nu o mai pună spre vânzare, dar acest lucru continuă. Există o a doua persoană care primește marfa în hypermarket, tot conform procedurilor de calitate. Pe rafturi ar trebui să ajungă numai ce este sănătos, bun, conform și de calitate pentru românul european, că tot sunt poimâine alegeri europarlamentare. […] Se pare raportul profit versus sănătatea populației înclină foarte clar în zona profitului”, a conchis oficialul ANPC.

Conform unui comunicat al autorității, în data de 22 mai 2019, au fost controlați 11 operatori economici și au fost aplicate 10 amenzi contravenționale, în valoare de 200.000 de lei, și un avertisment. În urma deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 de lei.

Principalele nereguli constatate de către ANPC au fost: pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector; comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului; comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri congelate; comercializarea de pește refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată; consistență flască; comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauză caracteristicilor calitative neconforme (alterat/ branhii închise la culoase/ mucus abundent/ ochi opaci); comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje); comercializarea de pește afumat care prezenta data limită de consum depășită; informații incomplete la bazinul de pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut); depozitare în vederea comercializării de pește refrigerat în cutii de polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maro închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/anpc-pestele-de-import-sufoca-piata-romaneasca-ajunge-adesea-deja-expirat-54564.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/anpc-pestele-de-import-sufoca-piata-romaneasca-ajunge-adesea-deja-expirat-54564-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv