Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că s-ar putea întâlni cu omologul său american Donald Trump în marja summitului G20 de la Osaka (Japonia) luna viitoare, informează TASS și Reuters.

‘Ocazia cea mai apropiată, din câte am înțeles eu, ar fi să ne întâlnim cu președintele Trump în cadrul G20 în Japonia’, a spus liderul rus într-o conferință de presă susținută în finalul convorbirilor cu președintele austriac, Alexander Van der Bellen, care s-a aflat miercuri într-o vizită la Moscova.

Întrebat dacă ar fi posibil un summit bilateral al președinților Federației Ruse și Statelor Unite în capitala austriacă, Putin a răspuns: ‘Dacă partea americană este gata să continue contactele într-un mod atât de special, atunci suntem deschiși acestor negocieri în orice loc, inclusiv la Viena’. De altfel, ‘Viena este un loc bun pentru desfășurarea discuțiilor la cel mai înalt nivel’, a adăugat președintele rus.

Rusia este gata să se angajeze pe deplin în normalizarea dialogului cu Statele Unite, de îndată ce condițiile politice interne necesare pentru aceasta vor fi întrunite la Washington, a afirmat Putin. ‘Suntem deschiși, nu este vorba de noi, ci de partenerii noștri americani. De îndată ce vor fi pregătiți pentru aceasta, imediat ce situația lor politică internă se va schimba într-un asemenea mod încât să se poată lucra, suntem pregătiți să ne angajăm total’ în dezvoltarea dialogului, a afirmat Vladimir Putin, adăugând că ‘aceste condiții se creează treptat’, mai ales acum după finalizarea anchetei procurorului special Robert Mueller care a nu descoperit niciun fel de complicitate între echipa de campanie a candidatului Donald Trump și Kremlin în alegerile prezidențiale din 2016. Liderul rus a trecut sub tăcere faptul că o altă concluzie a acestui raport acuză Rusia de ingerință în alegerile americane din 2016.

Putin a insistat că reluarea dialogului dintre Rusia și Statele Unite depinde de Washington; Moscova, la rândul său, este deschisă pentru contacte.

Dacă se va decide prelungirea Tratatului START privind reducerea armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021, va fi necesar să se înceapă negocieri pe scară largă cu Statele Unite, a declarat șeful statului rus.

Putin și-a exprimat dorința de a ‘restabili relații complete’ cu SUA, marți seara într-o întâlnire avută cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Soci. Pompeo a plecat la Washington cu un bilețel adresat lui Donald Trump, notează miercuri portalul rus Rbc.

Rusia și Statele Unite au început din nou să caute posibilități de apropiere. La discuțiile de la Soci, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, i-a transmis lui Michael Pompeo mai multe propuneri de îmbunătățire a relațiilor bilaterale. Dar summitul dintre președinții rus și american va fi decisiv în această privință, notează canalul media citat.

Donald Trump a anunțat luni că intenționează să aibă o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin în marja summitului G20 de la Osaka. Înainte ca Putin să-l primească pe Mike Pompeo, Kremlinul declarase că Moscova este deschisă pentru o astfel de întâlnire, dar că nu a primit nicio cerere oficială în acest sens.

În conferința de presă comună cu președintele Austriei, Putin a abordat și problema relațiilor dintre Rusia și Europa, a căror deteriorare a început după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014. ‘Federația Rusă este gata să caute compromisuri cu Europa, dar nu în detrimentul intereselor sale naționale fundamentale’, a afirmat liderul rus, citat de TASS. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/vladimir-putin-dispus-sa-se-intalneasca-cu-donald-trump-atat-la-g20-in-japonia-cat-si-in-alte-tari-54464.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/vladimir-putin-dispus-sa-se-intalneasca-cu-donald-trump-atat-la-g20-in-japonia-cat-si-in-alte-tari-54464-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv