O universitate irlandeză a construit un robot care poate contribui la combaterea singurătății în rândul vârstnicilor și al persoanelor care trăiesc în centre de îngrijire, informează miercuri Press Association.

O echipă de ingineri de la Trinity College, Dublin, l-a prezentat miercuri pe ”Stevie II”, o versiune îmbunătățită a primului robot cu funcții de asistență socială din Irlanda, dotat cu caracteristici avansate de inteligență artificială.

Noua versiune îmbunătățită a lui ”Stevie I” poate fi utilizată în situații care presupun îngrijirea pe termen lung a vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități.

”Stevie II”, un model cu o mai mare mobilitate și dexteritate decât predecesorul, folosește tehnologii avansate bazate pe senzori care includ scannere laser, camere de profunzime și senzori vizuali cu ajutorul cărora poate interacționa în mod inteligent cu oamenii și cu mediul.

Echipa de la Trinity s-a consultat cu un număr mare de experți în perioada construcției robotului, printre care asistente medicale și îngrijitori, dar și cu vârstnici care trăiesc în locuințele proprii sau în centre de îngrijire pe termen lung.

Conceptul inițial al lui Stevie presupunea îndeplinirea unor sarcini de rutină în azilele de bătrâni cum ar fi să le reamintească rezidenților ora la care trebuie să-și ia tratamentul. Cercetătorii au constatat că persoanele din căminele pentru bătrâni apreciază funcția de socializare a lui Stevie, aceștia spunând că se simt bine când interacționează cu robotul și că le îmbunătățește starea de spirit.

Expresivitatea accentuată a robotului i-a determinat pe cercetători să creadă că Stevie ar putea îndeplini o gamă largă de funcții cu impact ridicat, cum ar fi sarcini de asistență, să-i ajute pe îngrijitori și să ofere acces la tehnologii precum video calling, care pot fi inaccesibile persoanelor în vârstă.

Stevie este dotat cu recunoaștere facială și vocală, ceea ce înseamnă că se poate adresa în mod direct celor cu care vorbește, poate înțelege și răspunde la comenzi.

“Sufăr de astm și îmi amintește ce medicamente trebuie să iau”, spune Tony McCarthy, unul dintre vârstnicii care au făcut parte din focus group-ul dedicat lui Stevie.

“Cea mai importantă este capacitatea robotului de a face în mod direct un apel telefonic la serviciile de urgență pentru a solicita ajutor atunci când o persoană este imobilizată, cred că este un lucru foarte bun”, a mai spus acesta.

”În special în cazul persoanelor care au căzut și nu pot ajunge la butonul de panică. Acesta ar putea să sune direct la urgență”.

Niamh Donnelly, o specialistă în inteligență artificială din echipa care l-a construit robotul Stevie, spune că cea mai importantă realizare este aspectul mai umanizat al roboticii.

“Când l-am adus pe Stevie în preajma oamenilor, aceștia, în loc să se aștepte ca robotul să le aducă un anumit lucru, au dorit să interacționeze cu Stevie, să poarte o conversație sau să obțină o informație”.

“Ne-au făcut să ne concentrăm asupra aspectului social”.

“Când am testat versiunea pilot, chiar dacă am o pregătire tehnică, am vorbit mult cu oamenii încercând să-mi dau seama ce anume își doresc de la tehnologie. În viitor, mi-ar plăcea să-l fac pe Stevie să poată purta conversații pe diverse subiecte. Este extrem de dificil și depinde foarte mult de context, dar mi-ar plăcea să-l văd pe Stevie având această abilitate”, a mai spus specialista.

În lunile următoare, echipa intenționează să testeze tehnologia inclusiv în Marea Britanie, unde Stevie va fi utilizat în centre de îngrijire pe termen lung din regiunea Cornwall, ca parte din programul cu finanțare europeană EPIC.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/o-universitate-din-irlanda-a-dezvoltat-un-robot-pentru-combaterea-singuratatii-la-persoanele-varstnice-54466.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/o-universitate-din-irlanda-a-dezvoltat-un-robot-pentru-combaterea-singuratatii-la-persoanele-varstnice-54466-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv