Panda uriași, a căror alimentație este bazată aproape în exclusivitate pe consumul de bambus, sunt mai apropiați de animalele carnivore decât de cele erbivore din punct de vedere al aportului nutrițional, relatează vineri Xinhua care citează o cercetare publicată de o echipă internațională de oameni de știință.

Conținutul de proteine și carbohidrați din alimentația exemplarelor de panda este mai apropiat de cel al hipercarnivorilor, animale a căror dietă este bazată în proporție de peste 70% pe consumul altor viețuitoare, se arată în studiul publicat joi în jurnalul Current Biology.

Aproximativ 50% din aportul caloric al panda provine din proteine, ceea ce plasează aceste animale alături de pisicile sălbatice și de lupi, potrivit cercetării.

”Pe baza a ceea ce mănâncă, ei sunt fără îndoială erbivore, dar având în vedere compoziția macronutrienților din ceea ce ingeră și absorb, sunt carnivore”, a explicat Wei Fuwen, coautor al studiului și zoolog la Academia de Științe din China.

Panda prezintă numeroase trăsături similare erbivorelor, inclusiv craniul, mușchii mandibulei și dinții, toate adaptate pentru o alimentație bogată în fibre, dar și un ”pseudo-deget mare” utilizat pentru a apuca mai bine tulpinile de bambus. În plus, ei și-au pierdut gustul umami, deseori asociat consumului de carne, potrivit studiului.

Însă tractul digestiv, enzimele digestive și microbiota intestinală sunt mai apropiate de cele prezente la animalele carnivore.

Wei și David Raubenheimer de la Universitatea din Sydney, au examinat compoziția macronutrienților din alimentația panda. Echipa de specialiști a identificat similitudini între ceea ce consumă și absorb panda uriași și animalele carnivore. De asemenea, compoziția laptelui panda plasează aceste animale în rândul viețuitoarelor carnivore.

Concluzia cercetătorilor este aceea că evoluția panda uriaș este mai superficială decât s-a crezut până acum, observându-se o adaptare semnificativă la noi tipuri de alimente, însă schimbări relativ minore în ceea ce privește macronutrienții.

Tractul intestinal scurt al panda le permite acestora să consume și să proceseze cantități mari de bambus compensând eficiența redusă a unei astfel de diete bogate în fibre, potrivit studiului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/alimentatia-panda-mai-apropiata-de-cea-a-animalelor-carnivore-studiu-54337.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/05/alimentatia-panda-mai-apropiata-de-cea-a-animalelor-carnivore-studiu-54337-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv