După armistițiul politic impus de incendiul de la catedrala Notre-Dame, președintele francez, Emmanuel Macron, va răspunde joi la criza “vestelor galbene”, care ies în stradă de peste cinci luni pentru a cere mai multă justiție fiscală și socială, informează marți AFP.

Șeful statului va organiza o conferință de presă joi, la ora 16:00, la Palatul Elysee. Această întâlnire cu jurnaliștii va fi prima din mandatul său de cinci ani, un semn al importanței acestui eveniment extrem de așteptat.

Anunțarea măsurilor, care urmează unei “mari dezbateri naționale” derulată pe parcursul a două luni pentru a asculta revendicările “vestelor galbene”, este percepută ca un “act II” al mandatului prezindențial de cinci ani.

Obiectivul este de a relansa mișcarea de speranță care l-a adus la putere în 2017 pe Macron, un președinte tânăr care a promis schimbarea și se află astăzi blocat în cea mai gravă criză socială a mandatului său. Zeci de mii de “veste” demonstrează în fiecare sâmbătă în Franța, aceste manifestații fiind deseori marcate de violențe.

Popularitatea președintelui nu a fost niciodată atât de scăzută ca în prezent, doar 27% dintre cetățenii francezi declarându-se mulțumiți de președinte, potrivit unui sondaj de opinie Opinionway publicat sâmbătă. Aceste date survin cu mai puțin de o lună înainte de alegerile europene, în care partidul prezidențial, primul potrivit sondajelor, este susținut de extrema dreaptă.

Emmanuel Macron a plănuit să anunțe aceste măsuri luni, 15 aprilie, dar, în timp ce discursul său era deja pregătit pentru a fi difuzat, flăcările cuprindeau Notre-Dame din Paris, și președintele a decis atunci să-și amâne discursul.

Anunțurile pe care trebuia să le facă au ajuns însă a doua zi în presă, anihilând astfel efectul surprizei așteptate. Macron prevede o scădere a impozitelor, în special pentru clasele de mijloc, o măsură importantă pentru ”vestele galbene”, reindexarea pensiilor mici sau desființarea Școlii Naționale de Administrație (ENA), acuzată de formarea de elite deconectate de la “lumea reală”.

Președintele ar putea, de asemenea, să anunțe reducerea cheltuielilor publice, eliminarea unor lacune fiscale, dar și “necesitatea de a lucra mai mult” pentru a finanța scăderea impozitelor avute în vedere.

Această ultimă temă este deosebit de sensibilă și potențial explozivă într-un context social deja foarte degradat și după importante manifestații pe care le-au provocat deja reformele Macron, cele ale Codului muncii și în special în domeniul feroviar.

În schimb, președintele nu ar urma să restabilească ISF, o taxă pentru cei mai bogați, în timp ce “vestele galbene” cer revenirea la o mai mare “justiție fiscală”. Președintele a transformat ISF într-un impozit pe ”averea imobiliară” al cărui scopul oficial este redirecționarea economiilor către investiții productive și, prin urmare, ocuparea forței de muncă, în timp ce Franța este afectată încă de o rată a șomajului mai ridicată decât media europeană.

Din cauza incendiului de la Notre-Dame obligă, reacțiile politice au rămas timide.

Membru important al Frontului Național (extremă dreaptă), Nicolas Bay, a considerat ”derizorii” anunțurile făcute.

Principalele măsuri anunțate par totuși să îndeplinească așteptările francezilor, potrivit unui sondaj realizat de Odoxa-Dentsu Consulting publicat joi de Le Figaro și Franceinfo: 77% dintre francezi aprobă o scădere a impozitelor pentru persoanele care plătesc primele tranșe din impozitele pe venit, 74% reindexarea la inflație a pensiilor mai mici de 2.000 de euro și 74% suspendarea închiderii școlilor și a spitalelor până la încheierea mandatului prezidențial de cinci ani.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/dupa-notre-dame-macron-va-raspunde-joi-vestelor-galbene-54256.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/dupa-notre-dame-macron-va-raspunde-joi-vestelor-galbene-54256-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv