Duminica Floriilor sau sărbătoarea Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim reprezintă practic începutul pregătirilor pentru sărbătoarea Paștelui. În localitatea Urzicuța din județul Dolj în această zi începe un obicei aparte numit ”cumicitul fetelor”, care se termină în prima zi de Paști.

Potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cumicitul fetelor de la Urzicuța este un obicei unic la nivel național.

”Ritualul este făcut de fetiție neprihănite cu vârste între 5 și 14 ani, care merg în dimineața de Florii la o apă curgătoare pentru „a se cumici”. Pentru aceasta, cu o zi înainte, deci în sâmbăta Floriilor, fetele își pregătesc un colăcel împletit cu care a doua zi dimineața merg la apa curgătoare. Aici fetițele rup câte o bucățică din colăcel pe care o leagă cu o sfoară de culori diferite ca fiecare să-și recunoască bucățica de colac. Toate aceste bucățele sunt așezate pe o scândură care este orientată de-a latul apei curgătoare. Se fixează un reper la o distanță de 4-5 metri în josul apei, se scufundă scândurica în apă de către o femeie în vârstă , de obicei „iertată” de Dumnezeu, adică văduvă sau care n-a fost măritată vreodată, iar bucățile de colac încep să plutească în josul apei.

Fetița a cărei bucată de colac ajunge prima la punctul stabilit este aleasă „nașa”. Acum toată echipa de fete merge acasă la nașa aleasă unde se consumă și restul din colăcei sub formă de „papară” , adică se rup colăceii în bucăți, se pun într-o strachină sau castron din pământ, se amestecă cu apă și zahăr”, explică Amelia Ietega, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Aceasta completează: “După ce au mâncat papara, fiecare fetiță merge la ea acasă. De-acum și până în Duminica Paștelui fetițele nu mai au voie să vorbească între ele sau să se joace împreună, mai ales că săptămâna de la Florii la Paști se mai numește și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare”.

În ziua de Paști, după ce merg la biserică, toate fetițele vin cu plocon la nașa aleasă la Florii. Ploconul constă de obicei în: pâine, carne, ouă roșii, limonadă, cozonac, prăjituri. Practic, în ziua de Paști ele se dezleagă de Patimile Domnului Iisus Hristos și petrec împreună întreaga zi.

Este și acesta un respect adus jertfei lui Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/obicei-unic-de-florii-cumicitul-fetelor-54247.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/obicei-unic-de-florii-cumicitul-fetelor-54247-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv