Fostul președinte peruan Alan García a lăsat o scrisoare de adio înainte de a se împușca în cap miercuri, în care a declarat că nu are de ce să suporte “nedreptatea” de a fi arestat pentru presupuse acte de corupție și că și-a îndeplinit misiunea de om politic și lider al țării sale, informează sâmbătă EFE.

“I-am văzut pe alții defilând încătușați, agățându-se de mizerabila lor existență, însă Alan García nu are de ce să suporte nedreptăți și tot acest circ, iar din acest motiv le las moștenire fiilor mei demnitatea deciziilor mele, tovarășilor mei un indiciu al mândriei și cadavrul meu ca dovadă a disprețului față de adversarii mei, pentru că mi-am îndeplinit deja misiunea pe care mi-am impus-o”, a scris Garcia în scrisoarea citită de fiica sa Luciana García Nores.

În scrisoarea sa de adio, despre a cărei existență s-a aflat cu puțin timp înainte ca sicriul cu rămășițele pământești ale lui Garcia să fie transportat într-un cimitir privat din Lima unde urma să fie incinerat, fostul președinte peruan mai spunea că și-a îndeplinit misiunea de a aduce de două ori la putere istoricul Partid Aprist Peruan (PAP), una dintre cele mai vechi formațiuni politice peruane, fondată de Víctor Raúl Haya de la Torre.

În misivă, García, care a guvernat Perú între anii 1985-1990 și 2006-2011, a scris că, în opinia sa, “a aduce aprismul la guvernare în două rânduri” a fost “misiunea” existenței sale și că, din acest motiv, adversarii săi “au optat pentru această strategie” de a-l denunța timp de mai bine de 30 de ani, însă “n-au găsit niciodată nimic”.

“În aceste vremuri de zvonuri și ură cu repetiție pe care majoritățile le cred adevărate am văzut cum sunt folosite procedurile judiciare pentru a umili sau a ofensa, ci nu pentru a descoperi adevăruri. Ani la rândul m-am situat deasupra insultelor, m-am apărat, iar dușmanii mi-au adus un omagiu, spunând că Alan García era suficient de inteligent pentru ca ei să nu aibă cum să-și probeze calomniile”, a mai scris fostul președinte, care a dat asigurări că “nu au existat și nu există conturi, nici mită, nici avere, istoria are mai multă valoare decât orice bogăție materială”.

García a mai scris că și-a făcut datoria “în politică și în lucrările realizate pentru popor, că și-a atins obiectivele pe care alte țări și guverne nu le-au atins”. “Nu am de ce să accept umilințe”, a remarcat el, înainte de a cere “ca Dumnezeu, la care merg cu demnitate, să-i apere pe cei cu inima bună și pe cei mai sărmani”.

Mii de oameni, între ei politicieni și reprezentanți ai autorităților, au participat la priveghiul lui García, 69 de ani, care a fost organizat la sediul partidului PAP, la care familia a preferat să aibă o ceremonie fără discursuri oficiale și unde s-a scandat împotriva guvernului condus de Martín Vizcarra și a presei de investigație.

După citirea scrisorii, într-un gest plin de simbolism, mezinul lui Alan García, Federico Danton, în vârstă de 14 ani, a semnat deasupra coșciugului părintelui său un document prin care a devenit membru al Partidului Aprist. După aceea, sicriul cu rămășițele pământești ale fostului lider peruan a fost purtat vineri în procesiune pe străzile din centrul istoric al Limei, sub privirile mulțimilor.

Alan García, născut la Lima la 23 mai 1949, a murit miercuri după ce și-a tras un glonț în cap în momentul în care un procuror și mai mulți agenți de poliție s-au prezentat la locuința sa pentru a-l aresta pentru o presupusă luare de mită în legătură cu construirea unei linii de metrou în capitală de către concernul brazilian Odebrecht. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/peru-alan-garcia-a-lasat-o-scrisoare-de-adio-inainte-de-a-se-sinucide-54240.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/peru-alan-garcia-a-lasat-o-scrisoare-de-adio-inainte-de-a-se-sinucide-54240-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv