Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul și coloana vertebrală, și este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecțiile apar mai des în rândul copiilor, al adolescenților sau adulților tineri, însă riscul există și pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit, scrie CSID.

Există două tipuri de meningită:

Meningită virală – este cea mai frecventă formă și nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră și frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici și sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă și obiecte contaminate.

Meningită bacteriană – este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului și la nivel nazal, fără a provoca afecțiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Streptococul de grup B și Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Streptococul de grup B a fost regăsită în rândul nou-născuților, numita meningita neonatală, iar cea cauzata de Listeria în rândul adulților în vârstă. Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă și poate fi transmisa prin intermediul secrețiilor nazale și a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecțiuni ale creierului sau chiar deces.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cele-mai-frecvente-simptome-de-meningita-cum-se-transmite-si-care-sunt-cauzele-54241.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cele-mai-frecvente-simptome-de-meningita-cum-se-transmite-si-care-sunt-cauzele-54241-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv