Valeriu Șuhan, consultant în domeniul poliției judiciare, a precizat, pentru MEDIAFAX, că unul dintre scenariile în cazul drogurilor „rătăcite” la Marea Neagră ar putea fi compromiterea României în demersul de aderare la spațiul Schengen, prin compromiterea graniței de est a țării noastre.

Potrivit lui Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar, sunt mai multe scenarii în ceea ce privește „scăparea” drogurilor în Marea Neagră.

„Traficanții ca atare, pur și simplu au avut ghinion, și au dat de un val mai mare care i-a răsturnat, dar s-ar putea să fie vorba și de anumite grupări rivale care au acționat împotriva lor”, spune consultantul pe probleme de poliție judiciară.

Un alt scenariu lansat de Valeriu Șuhan ar fi o încercare de compromitere a ideii de securitate a graniței de est a României și, implicit, a Uniunii Europene.

„De asemenea, este posibil ca cineva interesat să fi urmărit compromiterea României ca entitate statală, mai precis compromiterea graniței de est a României, după ce noi am cheltuit o sumă foarte importantă de bani (pentru sistemul EADS – n.r.), pentru a ne asigura că această graniță este impenetrabilă. Sunt entități suficient de multe, atât în jurul nostru cât și mai depărtate de noi, care nu sunt foarte interesate ca noi să accedem în spațiul Schengen”, este de părere Șuhan.

În ceea ce privește traseul acestor droguri, fostul polițist spune că cel mai probabil sunt din America Latină.

„Din puținele informații apărute în spațiul public, aceste droguri vin dinspe America de Sud. Există și posibilitatea ca ele să fi staționat undeva într-un teritoriu apropiat nouă și mai puțin controlat de către autoritățile de stat, și de acolo să se fi încercat să fie aduse pe teritoriul României și de aici mai departe, prin mijloace mai puțin sofisticate”, afirmă Șuhan.

Sursa citată mai precizează faptul că în cazul în care traficanții au făcut o eroare atât de mare încât să piardă drogurile au primit pedepse dure din partea liderilor de rețele din America de Sud.

„Cu siguranță, cei care au greșit și care au pierdut aceste droguri au primit pedepse din partea cartelurilor de droguri”, a declarat Șuhan, care a mai precizat că „este foarte ciudat” ca o cantitate atât de mare de droguri să fie transportate cu o „bărcuță” ca cea descoperită la sfârșitul lunii martie la Sfântul Gheorghe, și în care se afla o tonă de cocaină.

Peste 300 de pachete susceptibile a conține droguri cu o concentrație foarte ridicată (peste 90%) au fost găsute până acum atât în România, cât și în Bulgaria.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/drogurile-de-la-marea-neagra-fost-politist-judiciar-poate-fi-o-incercare-de-compromitere-a-romaniei-cateva-scenarii-privind-stupefiantele-ratacite-54221.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/drogurile-de-la-marea-neagra-fost-politist-judiciar-poate-fi-o-incercare-de-compromitere-a-romaniei-cateva-scenarii-privind-stupefiantele-ratacite-54221-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv