Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București, medicul Adrian Streinu Cercel, a declarat, joi, că din punct de vedere medical și epidemiologic au fost luate deja toate măsurile la nivelul Colegiului Gheorghe Lazăr, unde învăța eleva cu meningită care a murit.

Medicul a declarat că decizia de suspendare a cursurilor pentru ziua de vineri reprezintă strict decizia liceului în cauză.„Din punct de vedere medical și epidemiologic, s-a făcut ce trebuia să se facă, dacă la nivelul școlii respective se iau alte decizii, nu este o decizie care să fie una medicală sau epidemiologică”, a declarat, Adrian Streinu Cercel.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București a mai spus și faptul că, în ceea ce privește procedura aplicată în astfel de cazuri, ea a fost una respectată în totalitate.

„S-a făcut ceea ce trebuia să se facă. S-au recoltat probe, exudat laringian, faringian, s-a făcut profilaxie post-expunere tuturor celor care au venit în contact cu eleva respectivă”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel.

Întrebat care sunt riscurile, medicul a declarat că nu poate spune nimeni că există vreunul sau nu. Tot el a spus și că, în acest caz, s-a intervenit imediat, încă din momentul în care informația a fost primită. „Presupun că niciunul. Nu poate să spună nimeni că există sau nu există vreun risc, dar s-a făcut ceea ce trebuia să se facă așa cum e pe procedură. S-a intervenit imediat, de la prima oră când am primit cazul respectiv, Direcția de Sănătate Publică s-a deplasat la liceul cu pricina și s-a făcut exact ce trebuia făcut”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Medicul a spus și că, în acest moment, riscurile trebuie reduse la minimum.„Lucrurile nu sunt foarte complicate, dar trebuie făcute repede. (..) Trebuie să se reducă riscurile. Că așa oricine poate lua germenii, la fel cum probabil a luat si eleva respectivă, din alte parte și a venit cu el la școală”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu Cercel.

În ceea ce privește intervenția cadrelor abilitate la fața locului, medicul precizează că procedura clară emisă pentru astfel de cazuri a fost respectată, DSP-ul deplasându-se la fața locului în vederea prelevării de probe.„Există o procedură clară care spune că atunci când apare posibilitatea unor contacți și nu s-a luat în calcul că există această posibilitate, DSP-ul se deplasează la unitatea respectivă, recoltează probe din nas și gât pentru a încerca să identifice starea de portaj printre ceilalți elevi și se aplică profilaxia medicamentoasă în vederea distrugerii eventualului microorganism, în așa fel încât, să nu mai poată să genereze boli”, a concluzionat Adrian Streinu Cercel.

Joi, o elevă de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cazul-elevei-care-a-murit-de-meningita-medicul-adrian-streinu-cercel-medical-si-epidemiologic-la-lazar-s-a-facut-tot-ce-trebuia-sa-se-faca-54224.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cazul-elevei-care-a-murit-de-meningita-medicul-adrian-streinu-cercel-medical-si-epidemiologic-la-lazar-s-a-facut-tot-ce-trebuia-sa-se-faca-54224-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv