Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de modificare a Codului penal, așa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile Justiției.

S-au înregistrat 75 de voturi “pentru”, 32 de voturi “împotrivă” și o abținere.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a dat marți raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma inițială, care au fost declarate neconstituționale de către CCR. Comisia specială a decis să rămână în forma inițială mai multe articole criticate de Opoziție, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituționale de CCR.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripție a pedepselor. Astfel, termenele de prescripție a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, față de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani; și de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani.

Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijența în serviciu.

Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunț. “Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârșirii acesteia”, prevede textul.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pentru că raportul privitor la el nu a fost pus pe site cu trei zile înainte de a fi dezbătut, așa cum prevede Regulamentul, pentru a putea fi consultat de parlamentari. Propunerea a fost respinsă la vot, context în care ea a anunțat că PNL va contesta din nou la Curtea Constituțională acest proiect, după ce va fi adoptat de Parlament.

Senatul este prima Cameră sesizată pe acest proiect.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/plenul-senatului-a-adoptat-proiectul-de-modificare-a-codului-penal-54218.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/plenul-senatului-a-adoptat-proiectul-de-modificare-a-codului-penal-54218-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv