Parlamentul a adoptat, miercuri, cu 263 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” și o abținere, proiectul de hotărâre privind solicitarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național pe 26 mai, care conține mai multe recomandări pentru șeful statului.

“Parlamentul avizează favorabil inițierea de către președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la următoarele probleme de interes național: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, Legea 3/2000 privind exercitarea și desfășurarea referendumului, deciziile CCR în materie și recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția”, prevede proiectul de hotărâre adoptat.

Totodată, acesta stipulează că președintele trebuie să respecte articolele 90 și 74 alineat 2 din Constituție care prevăd că problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor. De asemenea, șeful statului trebuie să respecte Decizia CCR 70/1999 prin care s-a stabilit că președintele nu poate iniția un referendum legislativ, precum și decizia CCR 799/2011 în sensul exceptării de la referendumul cerut de președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției.

Conform proiectului adoptat de Parlament, șeful statului trebuie să respecte codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția: “Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrație, drepturile omului și preeminența dreptului – statul de drept)”.

Reprezentanții PNL și USR au protestat față de proiectul de hotărâre propus. Ei au solicitat refacerea raportului comisiilor juridice și a proiectului de hotărâre considerând că reprezintă “un fals”.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a afirmat că raportul este un “fals”, fiind amestecate mai multe texte, și a solicitat refacerea acestuia.

Acuzațiile au fost respinse de președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Nicușor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită șefului statului să respecte Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția.

“Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan față de votul și dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conține cu totul și cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de președintele Iohannis cu cele de referendum de modificare a Constituției. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Președintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului”, a afirmat Turcan, în plenul Parlamentului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/parlamentul-a-adoptat-hotararea-privind-organizarea-referendumului-cu-recomandarea-ca-presedintele-sa-respecte-constitutia-decizii-ccr-54217.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/parlamentul-a-adoptat-hotararea-privind-organizarea-referendumului-cu-recomandarea-ca-presedintele-sa-respecte-constitutia-decizii-ccr-54217-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv