Valul masiv de donații pentru reconstruirea catedralei Notre-Dame a provocat o dezbatere în Franța, nu puține voci denunțând o ‘generozitate selectivă’, într-o țară zguduită de mai multe luni de criza ‘vestelor galbene’ și în care donațiile pentru persoanele cele mai defavorizate sunt în scădere, notează miercuri AFP.

‘Dacă sunt capabili să doneze zeci de milioane pentru reconstruirea Notre-Dame, să înceteze să ne spună că nu sunt bani pentru a răspunde nevoii sociale’, a denunțat Philippe Martinez, secretarul general al CGT, una din principalele confederații sindicale franceze.

Cei mai bogați oameni ai Franței și cele mai mari companii s-au precipitat ‘la căpătâiul’ catedralei începând de luni: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată de grupul LVMH și de familia Arnault (cu cea mai mare avere din Franța), care au anunțat o donație de 200 milioane, apoi de familia Bettencourt-Meyers și grupul L’Oréal (200 milioane). Grupul petrolier Total a promis 100 milioane.

Acest elan a fost însă taxat de Ingrid Levavasseur, una din reprezentantele ‘vestelor galbene’, care a dorit ‘o revenire la realitate’ și a denunțat ‘inerția marilor grupuri în fața sărăciei, în vreme ce își dovedesc capacitatea de a mobiliza într-o singură noapte ‘o grămadă de bani’ pentru Notre-Dame’.

Expresia familiară ‘o grămadă de bani’ a fost folosită de președintele Emmanuel Macron apropo de ajutoarele sociale, suscitând critici aprinse.

În ziua incendiului de la Notre-Dame, președintele urma să facă o serie de anunțuri privind răspunsul guvernului la revendicările ‘vestelor galbene’, dar alocuțiunea a fost amânată sine die.

‘Că oligarhia donează pentru Notre-Dame e un lucru bun. Exemplaritatea fiscală ar fi și mai bună. Buna conștiință nu ascunde sărăcia și austeritatea’, a denunțat pe Twitter Benjamin Cauchy, o altă ‘vestă galbenă’.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/donatiile-celor-mai-bogate-familii-si-companii-pentru-notre-dame-provoaca-o-dezbatere-in-contextul-crizei-sociale-54219.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/donatiile-celor-mai-bogate-familii-si-companii-pentru-notre-dame-provoaca-o-dezbatere-in-contextul-crizei-sociale-54219-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv