Președintele Consiliului European Donald Tusk a făcut marți, la Strasbourg, o pledoarie pentru ”visul” ca Regatul Unit să renunțe la părăsirea Uniunii Europene și le-a cerut politicienilor să nu cadă pradă tentației de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit, transmite Reuters.

În cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European consacrate summitului extraordinar al UE pentru Brexit, desfășurat în 10 aprilie, Tusk a ținut să-i răspundă liderului unei țări membre care avertizase ”visătorii” să nu se gândească la faptul că ”Brexitul poate fi revocat”.

”În acest moment mai degrabă dificil din istoria noastră, avem nevoie de visători și de vise. Nu putem să abandonăm în fața fatalismului. Cel puțin eu nu voi renunța la visul despre o Europă unită și mai bună”, a spus fostul premier polonez.

Nu este clar la ce lider politic s-a referit Tusk, dar la summitul UE din 10 aprilie președintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat pentru acordarea unei perioade de numai câteva săptămâni Regatului Unit pentru a decide dacă dorește să iasă din blocul comunitar cu un acord negociat sau în mod dezordonat.

La reuniunea respectivă s-a ajuns la un compromis, Londra primind un răgaz de șase luni.

”Știu că, pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, toată lumea, inclusiv eu, este epuizată de Brexit, ceea ce este complet de înțeles. Totuși, aceasta nu este o scuză pentru a spune ‘Să terminăm pentru totdeauna cu asta’, doar pentru că am obosit”, a explicat Donald Tusk.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat că data retragerii Regatului Unit din blocul comunitar depinde doar de Londra, adăugând că variantele sale de lucru nu sunt revocarea Brexitului sau extinderea datei limită după 31 octombrie.

Premierul britanic Theresa May a convenit joi seară cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu șase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziția laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/visul-renuntarii-la-brexit-nu-a-murit-afirma-donald-tusk-in-plenul-pe-54209.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/visul-renuntarii-la-brexit-nu-a-murit-afirma-donald-tusk-in-plenul-pe-54209-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv