Microparticule de plastic transportate pe calea aerului pot ajunge în zone izolate, relativ neatinse de om, relevă un studiu publicat luni în Nature Geoscience de oamenii de știință care au analizat situația într-o zonă îndepărtată din Pirineii francezi, relatează AFP.

Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța, dar și de la universitățile din Toulouse, Orleans și Strathclyde din Scoția, au colectat, timp de cinci luni în perioada 2017-2018, eșantioane din zona stației meteorologice Bernadouze, la aproape 1.500 de metri altitudine. Zona este relativ izolată deoarece se află într-o arie protejată, ”Natura 2000”, situată la o distanță de peste cinci kilometri de cel mai apropiat sat și la aproximativ 120 de kilometri de Toulouse.

”Cercetătorii au numărat mai mult de 365 de microparticule de plastic pe metru pătrat pe zi”, potrivit unui comunicat.

Cum au apărut în acest loc micile fragmente de plastic, dintre care unele sunt invizibile cu ochiul liber? Ele au fost purtate de vânt, zăpadă și ploaie, răspunde studiul.

“Principala noastră descoperire este faptul că microparticulele de plastic sunt transportate în atmosferă și depozitate într-o regiune montană înaltă izolată, departe de orice oraș important sau de orice sursă de poluare locală. Microplasticul este astfel un poluant atmosferic”, a explicat pentru AFP Deonie Allen, coautoare a studiului.

Descoperirea microparticulelor de plastic în această zonă din apropierea vârfului Pic du Trois Seigneurs nu a constituit o surpriză totală, în ciuda absenței unui oraș mare în apropiere sau a unei alte surse de poluare, însă ”nu ne-am așteptat să găsim atât de multe”, a subliniat cercetătoarea.

Toate tipurile de plastic

Aceste rezultate sunt comparabile cu cele observate într-o megalopolis precum Paris, unde nivelurile de contaminare cu microparticule de plastic au fost măsurate în trecut, a precizat Deonie Allen.

Aceste microparticule de plastic, unele dintre ele mai fine decât un fir de păr uman, iar altele care nu ajung la cinci milimetri, ”au putut parcurge 95 de kilometri, dar în absența unor surse majore de poluare de plastic, probabil au călătorit mai mult”, a confirmat Deonie Allen.

”Este uimitor și tulburător să observăm atât de multe particule descoperite în zona din Pirinei”, a declarat un alt om de știință, Steve Allen, cercetător asociat la EcoLab din Toulouse și doctorand la Universitatea din Strathclyde, citat în comunicat.

“Acest lucru sugerează că nu numai în orașe se respiră acest lucru”, a adăugat cercetătorul reamintind că deșeurile de plastic reprezintă o “problemă globală din ce în ce mai mare”.

Fragmentele minuscule de plastic colectate provin de la ambalaje, pungi, textile sau articole de unică folosință.

Ce impact au microparticule de plastic asupra munților? “În acest moment știm că este o problemă, însă nu cunoaștem cât de mare”, a spus Deonie Allen.

În ultima perioadă s-a multiplicat numărul studiilor care analizează efectele asupra mediului ale plasticului, de la cele mai mici fragmente la cele mai mari, în natură existând în prezent zeci de milioane de tone de materiale plastice ce sfârșesc în oceane.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/microparticule-de-plastic-transportate-pe-calea-aerului-polueaza-muntii-54204.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/microparticule-de-plastic-transportate-pe-calea-aerului-polueaza-muntii-54204-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv