Mai multe animale de companie prezentate la un spital veterinar din Marea Britanie aveau în organism bacterii rezistente la un antibiotic uman de “ultimă soluție”, relatează marți Press Association.

Linezolid este un antibiotic avansat, autorizat în Marea Britanie în 2001 și utilizat pentru tratarea infecțiilor umane refractare, inclusiv a celor cauzate de ”superbacteria” MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină). Acesta nu este autorizat pentru uz veterinar.

Cu toate acestea, s-a descoperit că trei pisici și un câine erau purtători ai bacteriei ”înarmate” cu o genă care conferă un nivel înalt de rezistență la linezolid.

Animalele care au fost prezentate la spitalul veterinar proveneau din gospodării diferite.

Bacteria Enterococcus faecalis rezistentă la linezolid a fost izolată din eșantioane prelevate de la trei pisici și un câine.

Descoperirea sugerează faptul că rezistența la un număr din ce în ce mai restrâns de antibiotice de ultimă instanță se poate răspândi între diferite populații de bacterii prezente la animale și oameni.

”Este îngrijorător deoarece transmiterea acestui organism la proprietari are potențialul de a se răspândi la alte bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus”, a declarat doctor Katie Hopkins de la Public Health England, care a condus cercetarea.

”Acest lucru poate conduce la infecții dificil de tratat. Pentru a minimiza transmiterea bacteriilor rezistente între animalele de companie și oameni, intervențiile chirurgicale veterinare trebuie efectuate în condiții adecvate, iar proprietarii ar trebui să se spele pe mâini după ce ating animalele”, a precizat cercetătoarea.

Gena care conferă rezistența bacteriană la linezolid se numește optrA.

Potrivit lui Hopkins, este pentru prima oară când enterococi optrA-pozitivi au fost identificați la animalele de companie din Marea Britanie.

Datorită măsurilor prompte de igienizare și decontaminare nu a existat nicio dovadă că infecția s-ar fi transmis la oameni, a precizat specialista.

“Constatările noastre susțin viziunea inițiativei ‘One-Health’ potrivit căreia bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise între animale și oameni, deși direcția de transfer este adesea dificil de dovedit. În prezent, nu cunoaștem prevalența enterococilor rezistenți la linezolid la animalele de companie și, prin urmare, pentru sănătatea publică este necesară o abordare în comun a monitorizării emergenței și diseminării mecanismelor de rezistență”.

Cercetarea este prezentată la reuniunea Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID) din Amsterdam.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/animalele-de-companie-te-pot-ucide-fara-sa-stii-54208.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/animalele-de-companie-te-pot-ucide-fara-sa-stii-54208-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv