Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au prezentat luni prototipul unei inimi miniaturale, despre care oamenii de știință israelieni afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D folosind țesut uman, informează DPA și AFP.

“Este pentru prima dată, oriunde în lume, când cineva a reușit să conceapă și să printeze în integralitate o întreagă inimă plină cu celule, vase sangvine, ventricule și camere”, a explicat profesorul Tal Dvir, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferință de presă.

Până acum, potrivit universității israeliene, oamenii de știință au reușit să printeze cu succes doar țesuturi simple, lipsite de vase sangvine.

Profesorul Dvir a subliniat importanța unei inimi obținute cu celule și material biologic al pacientului, o tehnică utilizată pentru a elimina riscul de respingere a grefei.

Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliștii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare ce a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireșe.

“Inimile umane, mai mari, necesită aceeași tehnologie”, a explicat profesorul Tal Dvir.

Următoarea etapă pentru cercetători va consta în “cultivarea” unor inimi printate în laborator și “educarea lor” pentru ca ele să se comporte ca o inimă naturală.

Starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion.

“Celulele trebuie să își formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreună”, a explicat coordonatorul cercetării.

După ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de știință intenționează să transplanteze inimile astfel obținute în animale de talie mică, precum iepuri și șobolani, pentru a testa funcționarea acestora.

“Poate că peste 10 ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obișnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în 2018 că boala arterială coronariană (cardiopatie ischemică) și accidentul vascular cerebral reprezintă cele mai mortale maladii din lume. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cercetatorii-israelieni-au-printat-in-3d-o-inima-miniaturala-folosind-tesut-uman-54202.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cercetatorii-israelieni-au-printat-in-3d-o-inima-miniaturala-folosind-tesut-uman-54202-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv