Prima reședință a împăratului roman Nero a fost deschisă publicului, vineri, după zece ani de renovare, conform unui anunț al Parcului Arheologic Colosseum, citat de Xinhua.

Numită Domus Transitoria, clădirea de 800 de metri pătrați, ridicată pe Colina Palatină, a fost dotată cu decorațiuni elaborate cuprinzând marmură încrustată într-o gamă largă de nuanțe și o abundență de fresce, pe pereți și pe plafoane boltite.

Construcția a ars în marele incendiu din anul 64 d.Hr., iar ulterior Nero a ordonat ridicarea unui palat mai mare și chiar mai somptuos – Domus Aurea.

”Domus Transitoria, primul palat imperial al lui Nero de pe Colina Palatină, a fost deschis publicului”, se arată într-un anunț publicat pe contul de Twitter al Parcului Arheologic Colosseum.

”Grandoarea decorațiunilor din acesta le precede pe cele din Domus Aurea”, menționează textul.

Această clădire a fost ”ca un test tehnic a ceea ce avea să devină Domus Aurea”, după cum a declarat reporterilor directoarea Parcului Arheologic Colosseum, Alfonsina Russo.

Frumusețea construcției este accentuată de prezența frescelor originale. Aristocrații italieni și le-au însușit imediat după ce acestea au fost descoperite, la începutul anilor 1700 și ulterior au ajuns în colecția Muzeului de Arheologie din Napoli. De aici au fost împrumutate pe termen lung pentru Domus Transitoria.

Prin desăvârșirea lor stilistică și bogăția materialelor utilizate, acestea ocupă un loc de o importanță extraordinară în arta epocii neroniene, potrivit Parcului Arheologic Colosseum.

Descriind prima reședință a lui Nero de pe Colina Palatină, istoricul Suetonius a scris că ”totul era acoperit cu aur, cu pietre prețioase și perle”.

Russo a explicat pe Twitter că vizitatorii au acum ocazia să exploreze clădirea Domus Transitoria și pe succesoarea sa, Domus Aurea, în excursii ghidate de arheologi în cadrul a ceea ce ea a numit un “nou itinerariu neronian”, îmbogățit cu instalații multimedia și proiecții 3D ce recreează structura originală.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/primul-palat-al-imparatului-roman-nero-a-fost-redeschis-dupa-zece-ani-de-renovare-54188.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/primul-palat-al-imparatului-roman-nero-a-fost-redeschis-dupa-zece-ani-de-renovare-54188-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv