Participarea Marii Britanii la alegerile europene de la sfârșitul lui mai este esențială, a declarat cancelarul german Angela Merkel, în contextul în care liderii UE vor lua miercuri seară o decizie privind amânarea Brexitului, relatează dpa.

“Este foarte important pentru mine” ca Marea Britanie să se pregătească să participe la alegerile UE, a spus Merkel. “În acest mod, funcționarea instituțiilor UE este garantată”, a adăugat ea.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a reiterat și el importanța participării Marii Britanii la alegerile europene. “Nu poți fi pe jumătate înăuntru, pe jumătate în afară”, a spus el la summitul UE.

Premierul Theresa May a cerut o nouă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, pentru a încerca în acest timp să convină cu liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, o soluție ce ar putea întruni un sprijin majoritar în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul negociat de May cu Bruxelles-ul. Deputații britanici pro-europeni consideră că acest acord ar menține legături prea slabe cu UE, în timp ce euroscepticii cred că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză. Corbyn la rândul său dorește rămânerea în uniunea vamală cu UE.

Niciun stat membru nu este așteptat să se opună unei noi amânări la summitul de miercuri, întrucât prioritatea tuturor este evitarea unei separări brutale pe 12 aprilie, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice. Totuși, în această dezbatere au ieșit la suprafață noi divizări între statele membre, în timp ce Parisul a condus tabăra partizanilor unei atitudini mai ferme față de Regatul Unit, Berlinul s-a alăturat taberei mai moderate, care ar accepta o amânare a Brexitului chiar și dincolo de data solicitată de Theresa May.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/participarea-marii-britanii-la-alegerile-europene-este-cruciala-afirma-angela-merkel-54173.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/participarea-marii-britanii-la-alegerile-europene-este-cruciala-afirma-angela-merkel-54173-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv