Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru arestul la domiciliu și impunerea de restricții în 2014 împotriva lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al președintelui Vladimir Putin, cu scopul – conform acesteia – de a-i ‘restrânge activitățile politice’, informează AFP.

‘Arestul la domiciliu nu a fost justificat. Este evident că tratamentul la care a fost supus era destinat să restrângă activitățile sale publice’, notează CEDO în hotărârea sa, menționând încălcarea articolelor 5 (dreptul la libertate și siguranță), 10 (libertatea de expresie) și 18 (limitarea utilizării restricțiilor privind drepturile) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

‘Aceste măsuri au urmărit același scop constând în înăbușirea pluralismului politic și au avut o rațiune ascunsă’, adaugă Curtea.

Moscova a impus în 2014 arest la domiciliu împotriva lui Navalnîi în cadrul anchetei deschise cu doi ani înainte împotriva sa și a fratelui său, Oleg, pentru escrocherie față de societățile Multidisciplinary Processing și Yves Rocher Vostok și pentru spălarea de venituri rezultate din tranzacții ilegale.

Această măsură a fost motivată prin arestarea în două rânduri în mai 2012 a lui Aleksei Navalnîi pentru a se prezenta la procesul împotriva celor care au participat la o manifestație politică în mai 2012 și la un ‘protest static’, fără a cere aprobare din partea autorităților.

Arestul la domiciliu a fost prelungit de mai multe ori și a durat zece luni.

Militantul anticorupție (42 de ani), care a trebuit să poarte o brățară electronică, a avut interdicția de a vorbi cu alte persoane decât rudele sale și avocații săi, să trimită și să primească scrisori, să comunice prin internet sau prin alte media. Măsurile privind comunicarea sa și declarațiile publice au fost relaxate în august și în octombrie 2014.

În ianuarie 2015, Navalnîi a anunțat sfârșitului arestului la domiciliu în absența unei notificări în scris privind prelungirea acestuia în termenul prevăzut prin lege. El și-a scos brățara electronică și a mers la biroul său fără a fi arestat sau pedepsit.

Navalnîi a depus o plângere la CEDO la 6 iunie 2014, considerând arestul său la domiciliu drept ‘inutil și arbitrar’. El a apreciat că ‘măsurile luate împotriva lui au vizat să-l împiedice să-și continue activitățile publice și politice’ și că au fost motivate ‘de considerente politice’.

Curtea a condamnat Rusia să-i achite opozantului rus 20.000 de euro drept daune morale.

Navalnîi a salutat decizia CEDO, despre care a spus că va avea ‘consecințe importante pentru toți cei din Rusia care suferă în urma unor astfel de acțiuni arbitrare’ din partea autorităților.

‘Victorie!’, a reacționat opozantul rus pe contul său din Istagram. ‘Sunt convins că această decizie va avea consecințe importante pentru toți cei din Rusia care sunt supuși în permanență unor astfel de acțiuni arbitrare’, a adăugat el.

În noiembrie, CEDO a condamnat deja Rusia pentru numeroasele arestări cu caracter ‘politic’ ale opozantului rus.

Militantul rus, avocat de profesie, a depus cinci plângeri la CEDO privind șapte arestări din partea poliției ruse între 2012 și 2014, în cursul unor mitinguri politice împotriva guvernului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cedo-condamna-rusia-in-cazul-arestului-la-domiciliu-impus-opozantului-aleksei-navalnii-54158.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/cedo-condamna-rusia-in-cazul-arestului-la-domiciliu-impus-opozantului-aleksei-navalnii-54158-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv