Autoritățile ruse au decis să elibereze aproape 100 de balene ținute în captivitate în Orientul Îndepărtat, a anunțat luni guvernatorul provinciei Primorie, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters.

Imagini cu acele balene, obligate să trăiască înghesuite în țarcuri amenajate într-un golf aflat în apropiere de Nahodka, oraș-port la Marea Japoniei, au apărut prima dată în presa internațională anul trecut, generând un val de critici.

Animalele marine au fost capturate de o companie care plănuia să le vândă în China. Dar, după ce situația balenelor a fost dezvăluită în presă, liderii de la Kremlin au intervenit și au ordonat autorităților locale să acționeze pentru a găsi o cale care să permită eliberarea viețuitoarelor.

Decizia de eliberare a balenelor, luată după o amânare de mai multe luni, a coincis cu vizita în regiune a lui Jean-Michel Cousteau, un oceanograf francez și fiu al celebrului expert în biodiversitate marină Jacques-Yves Cousteau.

“O decizie oficială a fost luată pentru eliberarea tuturor animalelor în sălbăticie”, a declarat Oleg Kozhemyako, guvernatorul provinciei Primorie, citat de TASS.

“Experți din echipa lui Cousteau și experți ruși vor decide momentul și care dintre animale să fie eliberate”, a mai spus el.

Oleg Kozhemyako a mai fost citat spunând că autoritățile vor amenaja un centru special de recuperare a balenelor, care să dețină condiții cât mai apropiate de mediul natural al acestora și în care orice animal aflat în suferință să poată fi tratat.

Kremlinul a anunțat că 11 balene orca și 87 beluga erau ținute în captivitate în condiții care dau dovadă de cruzime și urmau să fie vândute unor acvarii și cumpărători din China.

Autoritățile din capitala rusă au spus însă și că eliberarea acestor viețuitoare marine este dificilă, întrucât procedura ar putea să le fie dăunătoare.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a formulat plângeri oficiale împotriva a patru companii implicate în acest caz, în februarie, acuzându-le de încălcarea legislației din domeniul pescuitului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/rusia-a-decis-sa-elibereze-aproape-100-de-balene-in-urma-unui-val-de-proteste-54146.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/rusia-a-decis-sa-elibereze-aproape-100-de-balene-in-urma-unui-val-de-proteste-54146-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv