Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că i-a transmis o scrisoare ambasadorului Ucrainei la București, în care îi cere explicații cu privire la motivele pentru care i s-a refuzat intrarea în Ucraina, menționând că a informat și Partidul Popular European în legătură cu acest incident.

“Eu consider că este inacceptabil să refuzi intrarea în Ucraina a unui om fără să dai nicio explicație, nu contează despre cine este vorba. (…) Eu de 20 de ani nu m-am apropiat de granița cu Ucraina, cu toate că am avut invitații, nu m-am apropiat și ceea ce susține ambasadorul Ucrainei la București este o dezinformare, ca să nu spun altfel, pentru că nu are nicio legătură cu adevărul”, a afirmat Kelemen Hunor la Parlament.

El a adăugat că a vorbit și cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care a fost “prompt și categoric”.

“Am vorbit și astăzi cu domnul Meleșcanu, e la Bruxelles. Când se întoarce, atunci ne vom întâlni. A fost foarte prompt, foarte categoric și sunt convins că ei, prin canalele diplomatice, au cerut explicații de la ucraineni, fiindcă ei au încălcat și tratatul de bază între România și Ucraina și alte acorduri internaționale. Mai mult nu știu care sunt uzanțele, dar după ce am trimis documentele, m-au asigurat și domnul Meleșcanu, și Consiliul de la Odesa că au cerut amănunte, detalii, informații de la partea ucraineană”, a arătat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că o explicație privind interdicția de intra în Ucraina ar putea fi poziția pe care a avut-o în urmă cu câțiva ani la adoptarea în Parlamentul de la Kiev a unor restricții la folosirea limbii materne în școli.

“Astăzi am trimis o scrisoare către ambasadorul Ucrainei din București, o scrisoare prin care cer explicații”, a mai spus liderul UDMR, precizând că a informat și Partidul Popular European.

Sâmbătă, președintele UDMR a anunțat că i-a fost refuzat “fără nicio explicație clară” accesul în Ucraina, unde intenționa să participe la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

“Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. (..) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR”, a scris, pe Facebook, liderul UDMR. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/kelemen-hunor-spune-ca-a-cerut-ambasadorului-ucrainei-explicatii-pentru-ca-nu-i-s-a-permis-accesul-in-aceasta-tara-54151.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/kelemen-hunor-spune-ca-a-cerut-ambasadorului-ucrainei-explicatii-pentru-ca-nu-i-s-a-permis-accesul-in-aceasta-tara-54151-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv