Unul din cinci decese înregistrate la nivel mondial în 2017 – respectiv 11 milioane – a fost asociat alimentației necorespunzătoare, în special a consumului excesiv de sare, zahăr sau carne și a aportului insuficient de cereale integrale și fructe, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP și Reuters.

Cvasitotalitatea deceselor a fost provocată de afecțiuni cardiovasculare, iar restul de cancere și diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea și stilul de viață (sedentarismul, alimentația dezechilibrată), potrivit studiului publicat în The Lancet.

În luna ianuarie, același jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiași oameni de știință. Acesta recomanda reducerea la jumătate a consumului mondial de carne roșie și de zahăr și dublarea aportului de fructe, legume și nuci pentru o dietă sănătoasă și protejarea mediului înconjurător.

Studiul publicat joi a inclus date din 195 de țări. Potrivit concluziilor, principalele deficiențe în alimentația la nivel mondial vizează nucile și semințele, laptele și cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și sarea sunt consumate în cantități prea mari.

”Acest studiu demonstrează ceea ce mulți dintre noi am bănuit ani în șir: nutriția deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”, a afirmat unul dintre autorii cercetării, Christopher Murray.

Murray este directorul Institutului de Metrologie și Evaluare a Sănătății (IHME, Universitatea din Washington), organizație finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates.

Studiul evidențiază disparități majore între state. Țările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentației necorespunzătoare sunt Uzbekistanul și Afganistanul. În schimb, statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franța, Spania și Japonia.

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendințele de consum a 15 factori alimentari.

Defalcând decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat că dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, în jur de 913.000 de cancere și aproape 339.000 de diabetul de tip 2, notează Reuters.

Autorii recunosc totuși că studiul lor are unele limitări. Printre acestea, faptul că asocierea între alimentație și deces nu poate fi stabilită cu aceeași certitudine ca în cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/unul-din-cinci-decese-este-asociat-alimentatiei-necorespunzatoare-54099.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/unul-din-cinci-decese-este-asociat-alimentatiei-necorespunzatoare-54099-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv