Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că planurile de creștere a prezenței NATO în Marea Neagră vor declanșa noi provocări din partea Ucrainei în Marea Neagră, potrivit agențiilor de presă EFE și TASS.

‘După militarizarea nord-estului Europei, liniștit anterior sub aspect militar, NATO a decis să-și sporească prezența militară în Marea Neagră’, menționează MAE rus într-un comunicat. ‘Se consolidează toate componentele – aeriană, terestră și maritimă. Reprezentantul permanent al SUA la NATO declară că aceasta se face pentru a ‘asigura trecerea navelor ucrainene’, ceea ce înseamnă că Kievul este încurajat de a comite noi provocări’, se afirmă în comunicatul diplomației ruse.

În plus, potrivit textului, chiar dacă în mod oficial NATO își exprimă dorința de a dialoga cu Rusia, totuși nu se observă nicio ‘măsură concretă’ în această privință.

MAE rus susține de asemenea că Alianța Nord-Atlantică utilizează un limbaj al ultimatumurilor și, de fapt, nu este dispusă să discute în profunzime problemele-cheie care afectează securitatea europeană într-un dialog ‘care să urmărească obținerea de rezultate’.

Potrivit documentului, Rusia rămâne deschisă dialogului cu scopul de a reduce tensiunile, a restabili încrederea, a evita neînțelegerile și de a reduce riscurile de incidente periculoase.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat anterior că Washingtonul va cere săptămâna aceasta aliaților săi să aprobe un ansamblu de măsuri vizând sporirea prezenței Alianței Nord-Atlantice în Marea Neagră.

Obiectivul, a explicat diplomatul american, este de a contracara influența Rusiei în Marea Neagră. În noiembrie anul trecut Moscova a capturat cu forța trei nave militare ucrainene cu tot cu cei 24 de marinari la bord pentru a împiedica trecerea lor prin strâmtoarea Kerci, în timp ce se îndreptau spre Marea Azov.

Kremlinul a denunțat în ajun propunerea Washingtonului, subliniind că o apreciază ‘negativ’ și nu înțelege conținutul său. ‘Nu înțelegem despre ce este vorba. Situația în jurul navigației prin strâmtoarea Kerci este bine cunoscută, precum și poziția Rusiei în acest sens, care corespunde dreptului și legislației internaționale’, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Ucraina acuză Rusia de restricționarea tranzitului prin strâmtoarea Kerci pentru a transforma Marea Azov, o mare interioară împărțită între ruși și ucraineni, într-o zonă sub control rusesc, în timp ce Moscova susține că vrea, pur și simplu, să garanteze siguranța podului Crimeei, care face legătura între peninsula anexată în 2014 și restul teritoriului rusesc.

Conform versiunii ruse, la 25 noiembrie, navele ucrainene au fost sechestrate în apele teritoriale ruse din Marea Neagră, în timp ce Kievul afirmă că navele sale au fost capturate în apele internaționale. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/rusia-acuza-nato-ca-incurajeaza-ucraina-sa-comita-provocari-in-marea-neagra-54103.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/rusia-acuza-nato-ca-incurajeaza-ucraina-sa-comita-provocari-in-marea-neagra-54103-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv