Sonda japoneză Hayabusa2 se pregătește să catapulteze un proiectil pe asteroidul Ryugu pentru a crea un crater în vederea prelevării unor eșantioane de materie din subsolul acestui corp ceresc îndepărtat, a anunțat joi Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) citată de AFP.

Sonda, care se află de mai multe luni poziționată pe orbită, la 20 de kilometri distanță de asteroid, a început joi să coboare către acest corp ceresc de mici dimensiuni situat la 300 de milioane de kilometri de Pământ, au precizat reprezentanții agenției.

În momentul în care se va afla suficient de aproape de punctul de impact ales, sonda va lansa un dispozitiv încărcat cu explozibil și apoi se va îndepărta la o distanță de 100 de kilometri înainte de detonarea proiectilului care conține cupru (un material care cu siguranță nu există pe Ryugu) pe suprafața asteroidului pentru a crea un crater.

Aceasta este una dintre cele mai riscante sarcini din cadrul misiunii Hayabusa2, ce a permis până în prezent colectarea de informații prețioase despre Ryugu ce pot contribui la o mai bună înțelegere a formării sistemului nostru solar.

Hayabusa2 este programată să revină peste două săptămâni în apropiere de Ryugu și să se poziționeze pentru scurt timp în craterul creat pentru a preleva probe.

”Suntem nerăbdători să vedem ce se va întâmpla când elementul de impact va lovi asteroidul”, a declarat jurnaliștilor săptămâna aceasta Takashi Kubota, unul dintre responsabilii misiunii.

Craterul artificial creat ar putea avea un diametru de până la zece metri, în cazul în care suprafața este nisipoasă, sau ar putea fi mai mic, de numai trei metri, dacă aceasta este stâncoasă, potrivit oamenilor de știință de la JAXA.

În februarie, sonda spațială japoneză fără echipaj uman a asolizat pe Ryugu, un contact foarte scurt ce a permis colectarea unor eșantioane de sol de la suprafața acestui corp interstelar. De data aceasta, însă, este vorba despre prelevarea de elemente din straturile mai adânci ale asteroidului.

Aventura Hayabusa2 a început la 3 decembrie 2014. Sonda a fost lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din sudul Japoniei și a parcurs 3,2 miliarde de kilometri până a ajuns la destinația finală, asteroidul aflat la 340 de milioane de kilometri de Terra, neputându-se deplasa în linie dreaptă. În iunie 2018, după trei ani și zece luni, ea s-a stabilizat în cele din urmă la 20 de kilometri de Ryugu, un asteroid străvechi, în formă de diamant, care datează de la începuturile sistemului nostru solar.

La bordul Hayabusa2 au fost încărcate patru dispozitive științifice – trei mini-vehicule robotizate și un modul de asolizare denumit MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), conceput de Centrul Național francez pentru Studii Spațiale (Cnes) și de omologul său german, Centrul Aerospațial German (DLR).

Două dintre rovere au asolizat pe Ryugu în luna septembrie, urmate de MASCOT, în octombrie. Robotul-laborator franco-german, de dimensiunile unei cutii de pantofi, a atins suprafața asteroidului și a analizat timp de 17 ore compoziția solului.

Hayabusa-2, al cărei nume în japoneză înseamnă “șoim călător”, este foarte asemănătoare cu sonda Hayabusa ce a fost lansată în 2003 spre un alt asteroid, însă dispune de o tehnologie mai performantă.

Obiectivul sondei este de a colecta mostre de materie de la suprafața și din straturile superficiale ale subsolului acestui satelit care conține, conform oamenilor de știință, carbon și apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.

În luna aprilie, Hayabusa-2 a reușit să recolteze mostre de materie de pe asteroidul Ryugu după ce a coborât în spirală până la suprafața acestuia, a tras cu un “proiectil” de 5 grame din tantal în asteroid și a colectat materia ejectată de impact cu un fel de aspirator.

Eșantioanele de materie colectate vor ajunge pe Terra în decembrie 2020, într-o capsulă specială. Ele vor fi analizate de cercetători de la mai multe laboratoare.

Hayabusa-2 nu este singura misiune care are ca obiectiv recoltarea de eșantioane din materia asteroizilor. Sonda OSIRIS-REx, aparținând NASA, s-a plasat de la 31 decembrie pe orbita asteroidului Bennu, care are o compoziție bogată în carbon, similară lui Ryugu. Conform programului misiunii OSIRIS-REx, recoltarea de materiale de pe asteroid va avea loc la jumătatea anului 2020 și vor ajunge pe Pământ în septembrie 2023. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/la-un-pas-de-o-descoperire-fascinanta-54101.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/la-un-pas-de-o-descoperire-fascinanta-54101-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv